Μόνο οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ βρίσκονται αυτή την ώρα στην αίθουσα που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) η συνεδρίαση και έπειτα η ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές στην πΓΔΜ.

Η καθυστέρηση, σύμφωνα με το mkd, οφείλεται πιθανόν στις συνομιλίες που γίνονται έως και την τελευταία στιγμή για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων.

Το δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγές μέσα από το κοινοβούλιο, αναφέρει ότι το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ αναζητά τις ψήφους άλλων 2-3 βουλευτών προκειμένου να υπερψηφιστεί η πρόταση της συνταγματικής τροποποίησης.

O πρόεδρος του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ζήτησε από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να επικοινωνήσουν μαζί του όταν θεωρούν ότι έχει εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 2/3. 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι χρειάζονται δύο ακόμα βουλευτές προκειμένου να συμπληρωθούν 80. 

Τοπικά μέσα περιγράφουν σκηνές αναβρασμού στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ, όχι στην αίθουσα της ολομέλειας, αλλά στους διαδρόμους.

Πληροφορίες ότι βρέθηκαν οι 80 βουλευτές

Συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός των 80 βουλευτών για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών που χρειάζονται για να προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με διαρροές που υπήρξαν νωρίτερα από την πλευρά του Ζόραν Ζάεφ

Υπενθυμίζεται πως μέχρι και το πρωί της Παρασκευής, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO επέμεναν πως δεν θα συμμετείχαν στη συνεδρίαση και καλούσαν σε όλους τους τόνους τον Ζόραν Ζάεφ να παραιτηθεί του πρωθυπουργικού του αξιώματος και να διαλύσει την κυβέρνηση.

Ωστόσο, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός παρουσιάζεται αισιόδοξος για την πορεία της ψηφοφορίας. Εξάλλου, σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, Facebook, ο Ζόραν Ζάεφ καλεί τους συναδέλφους του να λάβουν τη σωστή απόφαση και να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, «Συνάδελφοι, ας πούμε ΝΑΙ στην προοπτική που ανοίγεται μπροστά μας. Η Ιστορία μνημονεύει τις σωστές αποφάσεις», γράφει, χαρακτηριστικά, ο Ζάεφ.