Τη δοκιμή ενός νέου υπερόπλου «υψηλής τεχνολογίας» επέβλεψε την Πέμπτη ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε τη δοκιμή ενός νέου τακτικού όπλου τεχνολογίας αιχμής στην Εθνική Ακαδημία Επιστήμης της Άμυνας», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, το KCNA, επισημαίνοντας ότι η δοκιμή αυτή στέφθηκε από επιτυχία, χωρίς όμως να διευκρινίσει τι είδους όπλο δοκιμάστηκε.

Η έρευνα και η ανάπτυξη του όπλου «διήρκεσε για μακρό χρονικό διάστημα» και «συμβάλλει να οικοδομηθεί μια ακατάβλητη άμυνα για τη χώρα μας και να ενισχυθεί το αξιόμαχο των ένοπλων δυνάμεων του λαού μας», συνέχισε το πρακτορείο.

Ο Κιμ εξέφρασε τη «μεγάλη ικανοποίησή του» και δήλωσε ότι η δοκιμή αυτή αποτελεί «μια αποφασιστική καμπή στην ενίσχυση του αξιόμαχου των ένοπλων δυνάμεών μας», συμπλήρωσε το KCNA.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη του Κιμ σε πεδίο δοκιμής οπλικών συστημάτων μετά τη συνάντηση κορυφής που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Σιγκαπούρη τη 12η Ιουνίου. Η συμφωνία είχε αποτέλεσμα να υπογραφεί ένα κείμενο-δέσμευση για τον πυρηνικό αφοπλισμό της κορεατικής χερσονήσου, αλλά οι όροι για τον τρόπο που θα γίνει αυτό παρέμειναν μάλλον αόριστοι.

Μετά τη συνάντηση κορυφής, η Βόρεια Κορέα απέχει από νέες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων, έχει καταστρέψει ένα πεδίο δοκιμών πυραύλων, ενώ υποσχέθηκε, εάν οι ΗΠΑ αποδεχθούν να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις, να καταστρέψει το κυριότερο πεδίο ανάπτυξης και δοκιμής πυρηνικών όπλων.

Η πρόοδος όμως επιτυγχάνεται με πολύ βραδείς ρυθμούς, με την Πιονγκγιάνγκ και την Ουάσινγκτον να αλληλοκατηγορούνται ότι αθετούν τον λόγο τους. Ο Τραμπ πάντως δήλωσε πως ελπίζει να έχει μια δεύτερη συνάντηση με τον Κιμ στην αρχή της επόμενης χρονιάς.

Η αναστολή από μέρους της Πιονγκγιάνγκ των δοκιμών πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων επέτρεψε να υπάρξουν σημαντικές διπλωματικές εξελίξεις έκτοτε, ιδίως τρεις συναντήσεις κορυφής ανάμεσα στον Κιμ και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν. Η κίνηση έχει επαινεθεί επανειλημμένα από τον Τραμπ.

Όμως η ενδεχόμενη επανέναρξη των οπλικών δοκιμών θα επιτείνει τις αμφιβολίες για το μέλλον της διαδικασίας αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου.

Πάντως, η χρήση της λέξης «τακτικό» στο τηλεγράφημα του KCNA υπονοεί ότι το όπλο που δοκιμάστηκε δεν ήταν ούτε βαλλιστικός πύραυλος, ούτε κάποια πυρηνική κεφαλή.

«Σίγουρη η Ουάσινγκτον ότι η υπόσχεση περί αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου «θα εκπληρωθεί» 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να είναι «σίγουρη» ότι οι δεσμεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου που έκανε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν κατά τη διάρκεια της συνάντησης κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θα τηρηθούν, τόνισε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στη συνάντηση κορυφής της 12ης Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, οι Τραμπ και Κιμ «έκαναν δεσμεύσεις για την οριστική, αμετάκλητη και απολύτως επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση» και για «ένα λαμπρότερο μέλλον για τη Βόρεια Κορέα», αναφέρει σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ. «Συνεχίζουμε να είμαστε σίγουροι ότι οι υποσχέσεις που έγιναν από τον πρόεδρο Τραμπ και από τον ηγέτη Κιμ θα εκπληρωθούν», προσθέτει.