Να επανεκκινήσουν οι συζητήσεις για το Brexit, ώστε να βγουν από το αδιέξοδο, συμφώνησαν Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την επίσκεψη της Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες.

Σε κοινή ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης και της Κομισιόν, η Μέι δήλωσε ότι είχε μία «έντονη αλλά και εποικοδομητική» συνάντηση με τον Ζακ Κλοντ Γιουνκέρ και ότι συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν πριν από το τέλος του μήνα.

Ωστόσο η ΕΕ αρνήθηκε για πολλοστή φορά να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία αποχώρησης και το backstop- με τα σημεία διαπραγμάτευσης να αφορούν τη μελλοντική σχέση ΕΕ και Βρετανίας.

Το επόμενο ραντεβού των ομάδων διαπραγμάτευσης του Brexit: ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ θα συναντηθεί την Δευτέρα στο Στρασβούργο, όπου θα συνεδριάζει η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τον βρετανό υπουργό αρμόδιο για το Brexit Στιβ Μπάρκλεϊ.

Μία νέα συνάντηση ανάμεσα στον Γιούνκερ και την Μέι θα πραγματοποιηθεί «πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου».

Η αποστολή της Τερέζα Μέι ήταν δύσκολη, το είχε άλλωστε παραδεχθεί και η ίδια, αφού η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης προειδοποιεί συνεχώς ότι η συμφωνία που οι 27 και η βρετανική κυβέρνηση υπέγραψαν στο τέλος του Νοεμβρίου δεν είναι ανοικτή για διαπραγμάτευση.

Ωστόσο, όλοι επαναλαμβάνουν επίσης ότι θέλουν να αποφύγουν το επίφοβο σενάριο ενός Brexit άνευ συμφωνίας την 29η Μαρτίου.

Τελικά, οι δύο πλευρές παρέμειναν αμετακίνητες στις θέσεις τους.

Ωστόσο, όλοι επαναλαμβάνουν επίσης ότι θέλουν να αποφύγουν το επίφοβο σενάριο ενός Brexit άνευ συμφωνίας την 29η Μαρτίου.

Η Τερέζα Μέι επανέλαβε σήμερα ότι επιδιώκει «μία νομικά δεσμευτική τροποποίηση της ρύθμισης του backstop. Σε αυτό ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε, για μία ακόμη φορά, ότι «οι 27 δεν θα ανοίξουν σε νέες διαπραγματεύσεις την συμφωνία του Brexit, το οποίο αποτελεί προϊόν ενός ισορροπημένου συμβιβασμού, «για την επίτευξη του οποίου οι δύο πλευρές προχώρησαν σε σημαντικές υποχωρήσεις».

Το μόνο σημείο για το οποίο οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι για τροποποιήσεις: η πολιτική διακήρυξη που συνοδεύει την συμφωνία αποχώρησης και η οποία είναι δυνατόν να γίνει περισσότερο φιλόδοξη σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο και την ταχύτητα ως προς την μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Λονδίνο και την ΕΕ», σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν.

Η Τερέζα Μέι χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι η Βουλή των Κοινοτήτων τάσσεται υπέρ της τροποποίησης του backstop, ενώ ο Γιούνκερ υπενθυμίζει ότι οποιοδήποτε νέο κείμενο πρέπει να γίνει αποδεκτό από τους 27 και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο είναι πολύ προσηλωμένο στην διαφύλαξη του ιρλανδικού συνοριακού καθεστώτος.

Η επίσκεψη της Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες συνεχίζεται με την συνάντησή της με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Νωρίτερα, δημοσίευμα της Telegraph, επικαλούμενο πηγές του υπουργικό συμβουλίου της Τερέζα Μέι, έκανε λόγο για νέα αναβολή της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία του Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Ειδικότερα, η ψηφοφορία που ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα θα μεταφερθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν θα έχει επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία της εγκαίρως.

Από την πλευρά της κυβέρνησης φοβούνται πως ο Τζον Μπέρκοου, ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου, θα μπορούσε να επιχειρήσει να υπονομεύσει τα σχέδια της κυβέρνησης και να την αναγκάσει να διεξαγάγει την ψηφοφορία νωρίτερα.

Ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου είπε στην Telegraph ότι η επόμενη εβδομάδα είναι πλέον πολύ κοντά και δεν υπάρχει χρόνος για να διεξαχθεί ψηφοφορία για τη συμφωνία της Μέι. «Δεν είμαστε ακόμα στο σωστό σημείο με τη διαπραγμάτευση», είπε ο υπουργός. «Από την πλευρά της ΕΕ, δεν έχει ξεκινήσει καν. Η Τερέζα Μέι δεν έχει ακόμη μεταβεί στις Βρυξέλλες».