Την πρώτη επίσκεψή του μετά από 45 χρόνια θα πραγματοποιήσει στις 20 και 21 Νοεμβρίου στην Αυστρία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η επίσκεψη θα είναι η πρώτη πρωθυπουργού του Ισραήλ μετά από εκείνη της Γκόλντα Μεΐρ το 1973 στον ιστορικό καγκελάριο Μπρούνο Κράισκι. 

Ο κ. Νετανιάχου θα επισκεφτεί την Αυστρία έπειτα από πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κατά την συνάντησή τους στις 28 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο πλαίσιο της Προεδρίας της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το τρέχον εξάμηνο, ο Αυστριακός καγκελάριος συγκαλεί στις 20 και 21 Νοεμβρίου στην Βιέννη διεθνή διάσκεψη με θέμα "Αγώνας κατά του αντισημιτισμού και του αντισιωνισμού", στην οποία θα συμμετέχει και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Η διάσκεψη συνδιοργανώνεται από κοινού με το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Συνέδριο, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Θρησκευτική Κοινότητα Βιέννης, και στη διάρκειά της θα συζητηθούν προγράμματα και πιθανά μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο εναντίον του αντισημιτισμού και του αντισιωνισμού, ενώ σε αυτή αναμένονται πάνω από εκατό εκπρόσωποι από τις χώρες-μέλη της ΕΕ, όπως επίσης εκπρόσωποι του Αμερικανικού Εβραϊκού Συνεδρίου καθώς και άλλων εβραϊκών οργανώσεων και κοινοτήτων.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να καταπολεμήσουμε όλες τις μορφές του αντισημιτισμού», τονίζει σε δηλώσεις του ο Σεμπάστιαν Κουρτς, επισημαίνοντας πως «μία Ευρώπη χωρίς Εβραίες και Εβραίους δεν είναι πλέον Ευρώπη». Ταυτόχρονα κάνει λόγο για «άριστες σχέσεις» με το Ισραήλ, τονίζοντας πως η κυβέρνησή του καταπολεμά «κάθε μορφή αντισημιτισμού, τον υπάρχοντα και τον εισαγόμενο».

Σε ανακοίνωσή της, η Ισραηλιτική Θρησκευτική Κοινότητα Βιέννης επισημαίνει ως «αυτονόητο» ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν πρόκειται να συναντηθεί στην Βιέννη με κανέναν εκπρόσωπο του συγκυβερνώντος στην Αυστρία -- με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελαρίου Κουρτς -- ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, συμπεριλαμβανομένης και της προερχόμενης από τους Ελευθέρους υπουργού Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ.

Μετά την ορκωμοσία της νέας αυστριακής κυβέρνησης στις 18 του περασμένου Δεκεμβρίου και εξαιτίας των συνεχιζόμενων και επαναλαμβανόμενων αντισημιτικών συμπεριφορών στελεχών του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, το Ισραήλ μποϋκοτάρει οποιαδήποτε επαφή με μέλη της αυστριακής κυβέρνησης που προέρχονται από το κόμμα αυτό.

Κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ τον περασμένο Ιούνιο, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε τονίσει ότι σέβεται την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να μην έχει επαφές με το Κόμμα των Ελευθέρων. «Ταυτόχρονα όμως πρέπει να δηλώσω ότι αυτή η αυστριακή κυβέρνηση είναι η πλέον φιλοϊσραηλινή κυβέρνηση που είχε ποτέ η Αυστρία», σημείωσε.

Κατά την άποψή του καγκελάριου, «το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι στο θέμα αυτό τόσο σαφές, όσο ποτέ, και αυτό όχι μόνον σε σχέση με την ιστορική μας ευθύνη, για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, για το Ολοκαύτωμα, τον φόνο τόσων Εβραίων. Η κυβερνητική μας πολιτική είναι προπάντων πολύ σαφής, σε σχέση με το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ ως εβραϊκού κράτους και ελπίζω πολύ πως υπάρχει συνειδητοποίηση για αυτό», είχε αναφέρει.

Στο ερώτημα ως προς τις τοποθετήσεις (σ.σ.: αντισημιτικές, ξενοφοβικές κ.α.) στελεχών του συγκυβερνώντος Κόμματος των Ελευθέρων, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε παραδεχθεί ότι υπάρχουν πολλές «προβληματικές» απόψεις, ωστόσο, όπως είπε, κανείς πρέπει να αναγνωρίσει ότι ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε προσπαθεί να αλλάξει το κόμμα του.

Σημειώνεται πως, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή του Κόμματος των Ελευθέρων υπό τον διαβόητο τότε αρχηγό του Γεργκ Χάιντερ στην κυβέρνηση συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ, την περίοδο 2000-2006, το Ισραήλ είχε αποσύρει επί πέντε ολόκληρα χρόνια τον πρέσβη του από την Αυστρία.

Επιπλέον, εναντίον εκείνης της κυβέρνησης του Βόλφγκανγκ Σιούσελ, της πλέον αμφιλεγόμενης στην αυστριακή μεταπολεμική ιστορία, οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης της είχαν επιβάλει πολύμηνες κυρώσεις.