Τον 35χρονο αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο της Βενεζουέλας, έχουν αναγνωρίσει μέχρι στιγμής 19 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και η Βόρεια Μακεδονία, μία ημέρα μετά τη λήξη της διορίας που είχε ο Νικόλας Μαδούρο για να προκηρύξει προεδρικές εκλογές. 

Ο Γκουαϊδό αναγνωρίζεται από τους Ευρωπαίους ως μεταβατικός πρόεδρος, ενώ ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, κατηγορεί τους Ευρωπαίους ότι υποστηρίζουν «τα πραξικοπηματικά σχέδια των ΗΠΑ». Η αναγνώριση του Γκουαϊδό προκάλεσε τις αντιδράσεις των συμμάχων του Νικόλας Μαδούρο, όπως της Ρωσίας και της Τουρκίας. Η μεν πρώτη κάνει λόγο για «ανάμειξη στα εσωτερικά της Βενεζουέλας» η δε δεύτερη κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι «επιδιώκει την ανατροπή Μαδούρο παραβιάζοντας την Δημοκρατία».

Η θέση των 19 ευρωπαϊκών χωρών δεν μπόρεσε να γίνει κοινή θέση της ΕΕ εξαιτίας του βέτο τη Ιταλίας σε ευρωπαϊκό κοινό ανακοινωθέν. Τον Χουάν Γκουαϊδό, αναγνώρισε ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας και ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, ευθυγραμμιζόμενος με τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας. Στην ανάρτησή του ο ΥΠΕΞ της γείτονος Ντιμιτρόφ, τονίζει ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ άμεσων ελεύθερων, δίκαιων και δημοκρατικών προεδρικών εκλογών.

Τέλος, 11 από τις 14 χώρες της ομάδας της Λίμα, στην οποία συμμετέχουν ο Καναδάς και χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, τάσσονται υπέρ του Γκουαϊδό και καλούν σε αλλαγή της κυβέρνησης «χωρίς την χρήση βίας», ενώ παράλληλα ζητούν από τον στρατό της χώρας να ταχθεί στο πλευρό του επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης.