Οι περισσότεροι Αμερικανοί κατηγορούν τον Ντόναλντ Τραμπ αντί τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου για τη μερική παράλυση των ομοσπονδιακών κρατικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos.

Συγκεκριμένα, το 47% θεωρεί υπεύθυνο τον Τραμπ, ενώ το 33% κατηγορεί τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο, σύμφωνα με την δημοσκόπηση. Το 7% των Αμερικανών θεωρεί υπεύθυνους τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου.

Το λεγόμενο shutdown προκλήθηκε όταν Δημοκρατικοί και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι αρνήθηκαν να αποδεχτούν το αίτημα Τραμπ να παράσχουν χρηματοδότηση 5 δισ. δολαρίων για το τείχος που θέλει να χτίσει ο Αμερικανός πρόεδρος στα μεξικανικά σύνορα.

Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος του τείχους είναι 23 δισ. δολάρια.

Μόνο το 35% των ερωτηθέντων στην δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos δήλωσαν ότι υποστηρίζουν το νομοσχέδιο δαπανών του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων για το τείχος. 

Εξάλλου, μόνο το 25% δήλωσε ότι υποστηρίζει τον Τραμπ στο να κλείσει ομοσπονδιακές υπηρεσίες με αφορμή το συγκεκριμένο ήτημα.

Το shutdown βρίσκεται ήδη στην έκτη μέρα και μέχρι στιγμής έχει περιορισμένο αντίκτυπο, εν μέρει λόγω των διακοπών στις οποίες βρίσκονται οι 800.000 ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι που πλήττονται. Αυτό όμως θα αλλάξει σύντομα.