Ο Σαπούρ Αχμαντζάι, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Λογκάρ, δήλωσε ότι βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε παγιδευτεί το αυτοκίνητο που οδηγούσε κοντά στην αυτοκινητοπομπή του κυβερνήτη πάνω στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Λογκάρ με την πρωτεύουσα Καμπούλ.

Άλλοι 27 άνθρωποι τραυματίστηκαν και «ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί», σημείωσε ο Αχμαντζάι, προσθέτοντας ότι ο κυβερνήτης της επαρχίας και ο επικεφαλής του παραρτήματος της υπηρεσίας πληροφοριών στην επαρχία δεν υπέστησαν το παραμικρό στην επίθεση.

Ο Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ανέλαβε την ευθύνη για την ενέργεια εξ ονόματος των ισλαμιστών ανταρτών και πρόσθεσε ότι η έκρηξη είχε αποτέλεσμα «μεγάλος αριθμός» στελεχών των ειδικών δυνάμεων να σκοτωθεί ή να τραυματιστεί.

Η Λογκάρ, περίπου 75 χιλιόμετρα νότια της Καμπούλ, θεωρείται σημαντική πύλη προς την πρωτεύουσα και είναι ευάλωτη σε επιθέσεις, καθώς οι Ταλιμπάν είναι παρόντες σε μεγάλο μέρος της επαρχίας.

Η ισλαμιστική οργάνωση κλιμακώνει τις επιθέσεις της σε επαρχίες στρατηγικής σημασίας τους τελευταίους μήνες, καθώς συνεχίζει την εκστρατεία της με στόχο να διώξει τις ξένες δυνάμεις, να ανατρέψει την υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση και να επιβάλει τη δική της, ακραία εκδοχή του ισλαμικού νόμου στη χώρα, μολονότι διεξάγει ταυτόχρονα ειρηνευτικές συνομιλίες με τον ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησης των ΗΠΑ.