Ελεύθερος αφέθηκε ο Αμερικανός πάστορας, Άντριου Μπράνσον, σύμφωνα με απόφαση τουρκικού δικαστηρίου.

O Μπράνσον, ο οποίος αρχικά φυλακίστηκε και έπειτα τελούσε υπό κατ' οίκον περιορισμό για δύο χρόνια, κατηγορούμενος ότι προσπάθησε να ανατρέψει την τουρκική κυβέρνηση στο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία, είναι πλέον ελεύθερος να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με τον Πάστορα Μπράνσον και ελπίζουμε να τον έχουμε σύντομα και με ασφάλεια κοντά μας, πίσω στην πατρίδα», σχολίασε μετά την απόφαση του δικαστηρίου ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου τον καταδικάζει σε φυλάκιση τριών ετών, αλλά έγινε ξεκάθαρο ότι ο Αμερικανός πάστορας δεν θα παραμείνει άλλο υπό κράτηση λόγω του χρόνου που έχει παραμείνει προφυλακισμένος.

Η απόφαση για την απελευθέρωσή του δικαιώνει τους οικείους του αλλά και την αμερικανική κυβέρνηση που εξέφραζαν αισιοδοξία ενόψει της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας.

Η ακροαματική διαδικασία άρχισε στις 10:00 στο δικαστήριο, στην Αλιάγα, βόρεια της Σμύρνης.

«Ζητούμε να αρθεί ο δικαστικός έλεγχος, συμπεριλαμβανομένων του κατ' οίκον περιορισμού και της απαγόρευσης εξόδου από την επικράτεια», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος του πάστορα, ο Τζεμ Χαλαβούρτ. «Πιστεύουμε εξαρχής ότι δεν υπάρχει (...) κανένα ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο εναντίον του στην υπόθεση αυτή», πρόσθεσε.

Αφού επισκέφθηκε τον πάστορα την περασμένη εβδομάδα, διαβεβαίωσε ότι «είναι καλά στην υγεία του» και ότι το ηθικό του είναι υψηλό, αλλά «προφανώς» διακατέχεται από «ανυπομονησία», θέλει να τελειώσει η μακρά περίοδος κράτησής του.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Χαλαβούρτ προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας για να επιτύχει την απελευθέρωση του πάστορα. Σημείωσε πως αναμένει ότι «θα δοθεί μια προτεραιότητα» στην υπόθεση, αλλά προειδοποίησε πως «η έκδοση οριστικής απόφασης ίσως πάρει μήνες».

.