Η τουρκική προεδρία, επιβεβαίωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι η αγορά των αμερικανικών αντιβαλλιστικών πυραύλων Patriot, δεν θα έχει καμία επίπτωση στη συμφωνία που έχει συνάψει με τη Ρωσία για την αγορά του ανταγωνιστικού συστήματος S-400. 

«Το σύμφωνο αγοράς των S-400 έχει συναφθεί και οι πρώτες συστοιχίες αναμένεται να παραδοθούν τον Οκτώβριο. Η προσφορά των Αμερικανών να μας πουλήσουν τους Patriot δεν αλλάζει τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση, διότι δεν θεωρούμε το ένα σύστημα ως μια εναλλακτική προς το άλλο» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος τύπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την 19η Δεκεμβρίου την πώληση του συστήματος Patriot στην Τουρκία, στοχεύοντας να αποτρέψουν την Άγκυρα από το να αγοράσει το ανταγωνιστικό σύστημα της Ρωσίας.

Σε ένα δελτίο τύπου, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι έδωσε το πράσινο φως για αυτήν την αγορά έναντι του ποσού των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτή η απόφαση προσφέρει μια «εναλλακτική» για το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, το οποίο η Άγκυρα παρήγγειλε παρά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις, είχε εξηγήσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου της αμερικανικής διπλωματίας.

«Προειδοποιήσαμε την Τουρκία ότι η πιθανή αγορά του συστήματος S-400 θα μπορούσε να θέσει εν αμφιβόλω» την αγορά από την Άγκυρα των αμερικανικών καταδιωκτικών F-35 και να επιφέρει κυρώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ, είχε συμπληρώσει ο ίδιος.