Το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S400 θα εγκατασταθεί στην Τουρκία τον Οκτώβριο του 2019, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

«Οι εργασίες για την εγκατάσταση θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2019. Τώρα προσλαμβάνουμε προσωπικό. Το προσωπικό που θα επιλεγεί θα μεταβεί στη Ρωσία για εκπαίδευση στις αρχές του 2019, θα πάρει τις απαραίτητες γνώσεις εκεί και μετά θα επιστρέψει για να εργαστεί», επεσήμανε ο Ακάρ σύμφωνα με την Χουριέτ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας εξήγησε, παράλληλα, ότι η Άγκυρα συνεχίζει κανονικά με την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F35 από τις ΗΠΑ και ένα τρίτο και ένα τέταρτο αεροσκάφος θα παραδοθούν στην Τουρκία τον Μάρτιο του 2019.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ έχουν αντιδράσει αρκετές φορές στην αγορά των S400 και τελευταία Αμερικανοί αξιωματούχοι, κάτω από την τουρκική επιμονή, ανέφεραν πως η Άγκυρα μπορεί να προμηθευτεί τους S400 αλλά να μην τους χρησιμοποιήσει. Όσον αφορά τα μαχητικά F35, το Κογκρέσο έχει «μπλοκάρει» την παράδοσή τους. 

Την Τετάρτη ο Χουλουσί Ακάρ απείλησε την Ελλάδα δηλώνοντας ότι η Άγκυρα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα αν υπάρξει απόφαση που είναι αντίθετη με τα δικαιώματά της.