Προειδοποίηση προς τους Ολλανδούς να μείνουν μακριά από έναν 37χρονο, ο οποίος θεωρείται ο δράστης της αιματηρής επίθεσης με τρεις νεκρούς, στην Ουτρέχτη απευθύνει η Αστυνομία της χώρας.

Ο άνδρας, η φωτογραφία του οποίου δόθηκε από κάμερα ασφαλείας, ονομάζεται Gökmen Tanis και έχει γεννηθεί στην Τουρκία.

Αν και δεν έχουν ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες, το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι RTV Utrecht μετέδωσε ότι ο Τάνις έχει μακρά προϊστορία με τον νόμο, τόσο για μικρά όσο και για σοβαρά αδικήματα. Μεταξύ αυτών ήταν και ένα επεισόδιο με πυροβολισμούς το 2013.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γιόοστ Λάνσαγκε απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Τάνις έχει βαρύ ποινικό μητρώο.

Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε σενάρια για πράξη αντεκδίκησης από την πλευρά του, μετά το μακελειό κατά μουσουλμάνων σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία την περασμένη Παρασκευή.

Το χρονικό

Υπενθυίζεται ότι η επίθεση σημειώθηκε σε τραμ στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας το πρωί της Δευτέρας με τραγικό απολογισμό τρεις νεκρούς.

Από την επίθεση, την οποία η Αστυνομία ερευνά ως τρομοκρατική, υπάρχουν και πέντε τραυματίες.

Ο δράστης της επίθεσης έχει διαφύγει, ενώ η αστυνομία της Ολλανδίας κάλεσε τα σχολεία της πόλης να κλείσουν τις πόρτες τους.

Μάλιστα ο βαθμός ασφαλείας σε αεροδρόμια είναι πολύ υψηλός, ενώ υπάρχουν κι αναφορές για πυροβολισμούς και σε άλλα σημεία της ολλανδικής πόλης.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης. Διευκρίνισε πως πρόκειται για «πυροβολισμούς μέσα σ' ένα τραμ» και πως έχουν αναπτυχθεί ιατρικά ελικόπτερα.

Ωστόσο, μία άλλη έκδοχή έδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu υποστηρίζοντας πως το κίνητρό του ήταν προσωπικό, και συγκεκριμένα οι οικογενειακές διαφορές που είχε με συγγενή του.

Όπως αναφέρουν, ο Τάνις πυροβόλησε το άτομο αυτό στο τραμ και στη συνέχεια πυροβόλησε και αυτούς που προσπάθησαν να το βοηθήσουν.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γιουστ Λανσάγκε είπε πως δεν έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις.

Tοπικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RTV Utrecht επικαλέσθηκε αυτόπτη μάρτυρα ο οποίος είδε μια γυναίκα να κείτεται στο έδαφος. 

Σύμφωνα με τη Daily Mirror, στην περιοχή του συμβάντος, στην October Square, έσπευσαν άμεσα δυνάμεις της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Φωτογραφίες στα social media, δείχνουν ότι γύρω από το τραμ συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός περιπολικών και ασθενοφόρων.