«Αυτή είναι μια εβδομάδα κρίσιμης σημασίας και, αν σκεφτεί κανείς ότι έχουν μείνει λιγότερο από 6 μήνες μέχρι τη μέρα του Brexit, εξακολουθεί να υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα» παραδέχτηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά την τριμερή κοινωνική σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Ανυπομονείτε κι εσείς όπως κι εγώ για να μπει ένα τέλος σ' αυτήν την αβεβαιότητα. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε μια κατάληξη τις προσεχείς εβδομάδες. Αν θέλουμε να ευημερούν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες να μην ανησυχούν, χρειάζονται μεγάλη σταθερότητα, ασφάλεια δικαίου και ρεαλιστικές λύσεις» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η τριμερής κοινωνική σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται δύο φορές ετησίως, πριν από το εαρινό και το φθινοπωρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είναι μια ευκαιρία για εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ηγετών των ευρωπαϊκών οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και των υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της χώρας που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και της χώρας που θα την ασκήσει αμέσως μετά.

Η σημερινή συνεδρίαση επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας και την κοινωνική δικαιοσύνη στην ΕΕ. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες συζήτησαν για τις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή επανάσταση στις αγορές εργασίας και στην οικονομία, τη σταδιακή εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων καθώς και τον προσεχή μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του InvestEU, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+ και της εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.