Βρυξέλλες, Μαρία Βασιλείου

Με τη σκέψη του Brexit ξύπνησαν σήμερα Πέμπτη οι Βρυξέλλες. Πριν τις επτά το πρωί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε συνάντηση με τον Μισέλ Μπαρνιέ. Άλλωστε, από χθες, όταν ανακοινώθηκε ότι η βρετανική κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο συμφωνίας Brexit στο οποίο κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες, ο Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωνε μέσω τουίτερ ότι θα καλέσει σύνοδο κορυφής για το Brexit την Κυριακή 25 Νοεμβρίου.

Τη σύγκλιση της συνόδου επανέλαβε σήμερα στις δηλώσεις, που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον Μισέλ Μπαρνιέ. «Αν δεν συμβεί κάτι έκτακτο, θα διοργανώσουμε μια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να οριστικοποιήσουμε και να επισημοποιήσουμε τη συμφωνία Brexit. Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 9:30» δήλωσε ο Τουσκ.

Μπορεί η Τερέζα Μέι να κατάφερε να «περάσει» τη συμφωνία μετά από μαραθώνια συνεδρίαση του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου, ωστόσο στο Λονδίνο θεωρείται πιθανό να υπάρξει ζήτημα ψήφου δυσπιστίας, ακόμη και σήμερα στο πρόσωπο της βρετανίδας πρωθυπουργού.

Αν δεν υπάρξει, λοιπόν, κάτι έκτακτο, όπως σημείωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, τα επόμενα βήματα, όπως σχεδιάζονται από τις Βρυξέλλες περιλαμβάνουν, καταρχάς την ανάλυση από τα 27 κράτη μέλη της συμφωνίας. Όπως είπε ο Τουσκ «μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, οι πρεσβευτές των 27 θα συναντηθούν για να συζητήσουν για την αξιολόγηση της συμφωνίας». Θα συζητήσουν ακόμη την εντολή προς την Επιτροπή για να προχωρήσει στην οριστικοποίηση της κοινής πολιτικής δήλωσης σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Το επόμενο βήμα θα αφορά οριστικοποίηση από την Επιτροπή της κοινής πολιτικής δήλωσης σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι ευρωπαίοι υπουργοί θα συμμετάσχουν στη διαδικασία αυτή. Η Επιτροπή σκοπεύει να συμφωνήσει τη δήλωση σχετικά με το μέλλον με το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την Τρίτη. «Κατά τις επόμενες 48 ώρες, τα κράτη μέλη θα έχουν χρόνο να το αξιολογήσουν, πράγμα που σημαίνει ότι οι εκπρόσωποι της ΕΕ των 27 θα πρέπει να ολοκληρώσουν την εργασία αυτή την Πέμπτη» δήλωσε ο Τουσκ.

Χθες Τετάρτη η ΕΕ δημοσίευσε το 585 σελίδων σχέδιο σύμβασης για το  Brexit με στόχο ένα «συναινετικό» διαζύγιο τον ερχόμενο Μάρτιο μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ παράλληλα περιέγραψε τη μεταβατική περίοδο και για τις δύο πλευρές.

Τα ζητήματα – αγκάθια των διαπραγματεύσεων έχουν αντιμετωπιστεί, με κυριότερο το στόχο να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.