Η ετήσια ομιλία του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για την Κατάσταση της Ένωσης είχε λίγο απ’ όλα.

«Θα οικοδομηθεί το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό»

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε για ακόμη μια φορά ότι το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, σχέδιο που καταγγέλλουν οι Δημοκρατικοί και έγινε αφορμή για το πιο παρατεταμένο shutdown του ομοσπονδιακού κράτους στην αμερικανική ιστορία, θα οικοδομηθεί.

«Θα φροντίσω να οικοδομηθεί», είπε ο Ρεπουμπλικάνος. «Τα τείχη δουλεύουν και σώζουν ζωές», πρόσθεσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης στο Κογκρέσο.

Κάλεσε τους κοινοβουλευτικούς να «κλείσουν μια συμφωνία» και επέμεινε πως όπου έχει ήδη ανεγερθεί, οι παράνομες διελεύσεις των συνόρων από μετανάστες χωρίς χαρτιά έχουν μειωθεί.

 Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε έκκληση στα μέλη του Κογκρέσου να επιλέξουν το «μεγαλείο» και να απορρίψουν την απόλυτη «ακινησία».

«Πρέπει να απορρίψουμε τις πολιτικές του ρεβανσισμού, της αντίστασης και των αντιποίνων, να αγκαλιάσουμε τις απεριόριστες δυνατότητες που μας προσφέρει η συνεργασία και ο συμβιβασμός για το κοινό καλό», είπε ο Ρεπουμπλικάνος.

«Μαζί μπορούμε να βάλουμε τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο δεκαετιών», πρόσθεσε.

«Περισσότερες γυναίκες από ποτέ στο Κογκρέσο»

Ο Τραμπ σημείωσε ότι στο εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ έχουν ενταχθεί «περισσότερες γυναίκες παρά ποτέ» αλλά και ότι «έχουμε περισσότερες γυναίκες που υπηρετούν στο Κογκρέσο παρά ποτέ».

Μάλιστα, η τοποθέτηση του Τραμπ είχε ως συνέπεια να σηκωθούν όρθιες και να χειροκροτήσουν τον Αμερικανό πρόεδρο γυναίκες γερουσιαστές των Δημοκρατικών που προσήλθαν στην ομιλία ντυμένες στα λευκά, σε ένδειξη της υποστήριξής τους προς το κίνημα της γυναικείας χειραφέτησης.

«Τέλος η επιδημία του ιού HIV τα επόμενα 10 χρόνια»

Ο Τραμπ δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι θέλει να δοθεί τέλος στην επιδημία του ιού HIV στη χώρα του μέσα στην επόμενη δεκαετία.

«Ο προϋπολογισμός μου θα απαιτήσει από τους Δημοκρατικούς και από τους Ρεπουμπλικάνους να διαθέσουν τα απαραίτητα μέσα ώστε να εξαλειφθεί η επιδημία του ιού HIV στις ΗΠΑ σε 10 χρόνια. Μαζί, θα νικήσουμε το AIDS στην Αμερική και πέραν αυτής», είπε.

Περίπου 38.000 άνθρωποι μολύνθηκαν από τον ιό που προκαλεί το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας στις ΗΠΑ το 2017, σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές.

Ο αριθμός έχει μειωθεί στην πορεία των ετών, αλλά αυτό δεν μοιάζει να ισχύει για ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, ειδικά τους Αφροαμερικανούς, τους ισπανόφωνους και τους ομοφυλόφιλους.

Η κυβέρνηση του Τραμπ πρότεινε την περασμένη χρονιά να μειωθεί ο προϋπολογισμός για την καταπολέμηση του AIDS στις ΗΠΑ και ακόμη περισσότερο σε διεθνές επίπεδο, κάτι που απέρριψε το αμερικανικό Κογκρέσο.

«Η Κίνα δεν μπορεί να κλέβει τις δουλειές και τον πλούτο των Αμερικάνων»

Ο Τραμπ προειδοποίησε την Κίνα ότι δεν μπορεί πλέον να «κλέβει τις δουλειές και τον πλούτο των Αμερικανών» και απαίτησε «διαρθρωτικές αλλαγές» από το Πεκίνο για να τερματιστούν οι «άδικες» κινεζικές εμπορικές πρακτικές στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ενώπιον των κοινοβουλευτικών.

«Έχω μεγάλο σεβασμό για τον πρόεδρο (της Κίνας) Σι (Τζινπίνγκ) και εργαζόμαστε για μια νέα εμπορική συμφωνία με την Κίνα, αλλά αυτή πρέπει να συμπεριλάβει αληθινές διαρθρωτικές αλλαγές για να τερματιστούν οι άδικες εμπορικές πρακτικές, να μειωθεί το χρόνιο έλλειμμά μας (στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών) και να προστατευθούν οι αμερικανικές θέσεις εργασίας», είπε ο Ρεπουμπλικάνος, που κήρυξε εμπορικό πόλεμο στο Πεκίνο για να το αναγκάσει να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Να απαγορευτούν οι καθυστερημένες αμβλώσεις»

Ο Τραμπ αξίωσε από τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκρίνουν σχέδιο νόμου με το οποίο θα απαγορευθούν οι «καθυστερημένες αμβλώσεις», δηλαδή ο τερματισμός της κύησης έπειτα από ένα ορισμένο στάδιο της εγκυμοσύνης, κάτι που είναι βέβαιο ότι θα ξεσηκώσει κατακραυγή από μέρους όσων τάσσονται υπέρ του δικαιώματος των γυναικών να έχουν την επιλογή.

«Για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπινου όντος, ζητώ από το Κογκρέσο να εγκρίνει νομοθεσία που θα απαγορεύει την καθυστερημένη άμβλωση παιδιών που μπορεί να αισθάνονται πόνο μέσα στη μήτρα της μητέρας», είπε ο Τραμπ, επευφημούμενος ζωηρά από Ρεπουμπλικάνους, ενώ οι περισσότεροι Δημοκρατικοί παρέμειναν καθιστοί σε μια προφανή ένδειξη της αποδοκιμασίας τους.

Η άμβλωση παραμένει ζήτημα πολιτικά και κοινωνικά τοξικό επί δεκαετίες στη χώρα. Το 1973, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι απαγορεύσεις της άμβλωσης είναι αντισυνταγματικές. Όμως ορισμένες Πολιτείες έχουν θεσπίσει όριο ως προς το στάδιο της κύησης μέχρι το οποίο επιτρέπονται επεμβάσεις τερματισμού της.

Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης πρόσφατα χαλάρωσε τους περιορισμούς για τους «καθυστερημένους» τερματισμούς της κύησης.

Ο όρος γενικά αναφέρεται στις αμβλώσεις κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

«Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα»

Ο Τραμπ καταφέρθηκε εκ νέου με δριμύτητα εναντίον του «ριζοσπαστικού καθεστώτος στο Ιράν» κι επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα.

«Κάνουν άσχημα, άσχημα πράγματα», είπε ο Τραμπ, προσάπτοντας αντισημιτισμό στην πολιτική ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης.

Ο Τραμπ απέσυρε πέρυσι τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν κι επανέφερε σε ισχύ μια σειρά οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της χώρας, τις οποίες χαιρέτισε, χαρακτηρίζοντάς τις «τις σκληρότερες που έχουν επιβληθεί ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα».

«Θα δαπανούμε περισσότερα από τους άλλους για στρατιωτικούς εξοπλισμούς»

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πως θεωρεί ότι υπάρχει πιθανότητα να συναφθεί νέα συμφωνία, παρόμοια με εκείνη που η χώρα του είχε συνάψει με την ΕΣΣΔ το 1987, για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς, μερικές ημέρες μετά την υλοποίηση της απόφασης της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από την INF, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι την παραβίαζε.

«Ίσως να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια διαφορετική συμφωνία, προσθέτοντας (ως μέρη) την Κίνα και άλλους· ή ίσως και να μην μπορέσουμε», ανέφερε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

«Σε κάθε περίπτωση, θα δαπανούμε περισσότερα από όλους τους άλλους και θα εφαρμόζουμε περισσότερη καινοτομία (σ.σ. στο πεδίο των στρατιωτικών εξοπλισμών) από όλους τους άλλους», συμπλήρωσε ο Ρεπουμπλικάνος, που έχει διατρανώσει επανειλημμένα πως έχει σκοπό να εκσυγχρονιστεί το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο.

«Έχουμε εποικοδομητικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν»

Ο Τραμπ έκανε λόγο για «εποικοδομητικές» συνομιλίες με τους Ταλιμπάν που στόχο έχουν να τερματιστεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να αποσύρει τα στρατεύματα 17 χρόνια αφότου οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν στον πιο μακρόχρονο πόλεμο στην ιστορία τους.

«Η κυβέρνησή μου διεξάγει εποικοδομητικές συνομιλίες στο Αφγανιστάν με έναν αριθμό αφγανικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των Ταλιμπάν», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

«Στον βαθμό που οι διαπραγματεύσεις προοδεύουν, θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε την παρουσία των στρατευμάτων μας και να επικεντρωθούμε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Δεν ξέρουμε εάν θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία ή όχι, ξέρουμε όμως ότι έπειτα από δύο δεκαετίες πολέμου, έχει έρθει η ώρα να προσπαθήσουμε τουλάχιστον να εξασφαλίσουμε την ειρήνη».

«Οι έρευνες με «μικροκομματικές σκοπιμότητες» απειλούν την αμερικανική οικονομία»

Ο Τραμπ προειδοποίησε εναντίον της εμπλοκής του Κογκρέσου σε «γελοίες έρευνες με μικροκομματικές σκοπιμότητες», που κατ' αυτόν θα συμβάλλουν στην αποδυνάμωση της οικονομίας των ΗΠΑ.

«Ένα οικονομικό θαύμα εκτυλίσσεται στις ΗΠΑ και το μόνο πράγμα που μπορεί να το σταματήσει είναι οι βλακώδεις πόλεμοι, οι πολιτικές σκοπιμότητες ή οι γελοίες μικροκομματικές έρευνες», ανέφερε.

Το σχόλιό αυτό προφανώς αναφερόταν στο ότι οι Δημοκρατικοί, που πλέον ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σχεδιάζουν να αρχίσουν έρευνες για την κυβέρνησή του, αλλά και στην έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στην εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016.

«Ανούσια η ομιλία του Τραμπ»

Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας, πολλοί Δημοκρατικοί πολιτικοί έσπευσαν να επικρίνουν τον Τραμπ τονίζοντας μεταξύ άλλων πως όσα είπε έχουν ελάχιστη ουσία και η ομιλία του δεν θα μπορούσε ποτέ να ενώσει τη χώρα.

Ο γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ έκρινε ότι η έκκληση του Τραμπ για «ενότητα» και «συμβιβασμούς» ήταν ρηχή.

«Θα χρειαστούν πολλά περισσότερα από μια νύξη για την ενότητα στην αρχή μιας ομιλίας για να ενωθεί στ' αλήθεια η χώρα μας. Ο πρόεδρός μας ξόδεψε τα δύο τελευταία χρόνια προσπαθώντας να μας διχάσει. Οι πράξεις είναι πιο ηχηρές από τις λέξεις», ανέφερε ο Μπούκερ.

Η Στέισι Έιμπραμς αντέκρουσε επίσημα εξ ονόματος του Δημοκρατικού Κόμματος την ομιλία του Τραμπ.

Η γερουσιάστρια Κίρστεν Τζίλιμπραντ στάθηκε κι αυτή στο ότι «ο πρόεδρος Τραμπ είχε στη διάθεσή του χρόνια για να ενώσει τη χώρα, αλλά αντ' αυτού επέλεξε να τη διχάσει κατά μήκος κάθε διαχωριστικής γραμμής που μπορούσε να φανταστεί».

Η Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ, τόνισε πως η ομιλία του Τραμπ ήταν ανούσια.

«Νομίζω πως ο πρόεδρος ήταν απροετοίμαστος», είπε η Οκάσιο Κορτέζ στο MSNBC, χαριτολογώντας πως δεν της φάνηκε να «είχε διαβάσει το μάθημά του», πριν προσθέσει: «Δεν φάνηκε να έχει κάποιο σχέδιο. Τι ήταν αυτό, μια στάση στην προεκλογική του εκστρατεία ή μια ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης;»

Ο γερουσιαστής Σέροντ Μπράουν, άλλος ένας πιθανός διεκδικητής του χρίσματος των Δημοκρατικών, σημείωσε από την πλευρά του πως ο Τραμπ δεν έχει κάνει τίποτα για τους απλούς Αμερικανούς.

«Η πραγματικότητα είναι πως για πάρα πολλούς ανθρώπους σε αυτήν εδώ τη χώρα, η σκληρή δουλειά δεν φέρνει πια τους καρπούς που θα όφειλε. Ο πρόεδρος Τραμπ δεν μπορεί να το κατανοήσει αυτό», είπε ο Μπράουν και πρόσθεσε πως ο Ρεπουμπλικάνος «χρησιμοποιεί τον Λευκό Οίκο για να πλουτίζουν άνθρωποι όπως ο ίδιος».