Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να ανέθεσε την Πέμπτη στους βοηθούς του να προχωρήσουν στην επιβολή επιπλέον δασμών ύψους περίπου 200 δισ. δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα, παρά την προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες με το Πεκίνο για την επίλυση της εμπορικής διένεξης.

Την πληροφορία αυτή μετέδωσε το δίκτυο Bloomberg, επικαλούμενο τέσσερα άτομα που είναι εξοικειωμένα με το θέμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ανακοίνωση του νέου γύρου δασμών καθυστέρησε καθώς η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές με βάση τις ανησυχίες που εκφράζονται δημοσίως, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Με άλλα λόγια, ο Τραμπ θέλει να βάλει στο στόχαστρο προϊόντα που δεν θα προκαλέσουν σημαντική αντίδραση από μεγάλες εταιρείες και καταναλωτές των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι ο νέος αυτός γύρος δασμών έρχεται να προστεθεί στα κινεζικά αγαθά αξίας 50 δισ. δολαρίων που αντιμετωπίζουν ήδη δασμό 25%.

Ο Τραμπ είχε την Πέμπτη συνάντηση με τους ανώτερους συμβούλους του σε θέματα εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, του υπουργού Εμπορίου Γουίμπουρ Ρος και του εμπορικού απεσταλμένου των  ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιτιζερ.

Η πληροφορία είχε άμεσο αντίκτυπο στη Wall Street, όπου η αγορά έχασε άμεσα τα κέρδη που κατέγραφε νωρίτερα και πέρασε σε αρνητικό έδαφος, με τον Dow Jones στο 0,12% και τους S&P 500 και Nasdaq στο -0,08%.