Ένας από τους δύο μόνο άνδρες που φυλακίστηκαν για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ς Σεπτεμβρίου του 2001 στη Νέα Υόρκη επέστρεψε πίσω στην πατρίδα του ως ελεύθερος άνθρωπος - όπου μάλιστα έτυχε υποδοχής ενός ήρωα.

Η Βρετανική Daily Mail ακολούθησε τον Μουνιρ Ελ-Μοτασαντέκ σε ένα προάστιο του Μαρακές όπου ζει τώρα στο οικογενειακό του σπίτι με τη γυναίκα και τα παιδιά του.

Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση από τότε που απελάθηκε από τη Γερμανία μετά την πρώιμη απελευθέρωσή του από τη φυλακή, εθεάθη να γίνεται δέκτης θερμών χαιρετισμών καθώς επέστρεφε από προσευχές στο τοπικό τζαμί του.

Ένας φίλος της οικογένειας περιέγραψε σκηνές χαράς κατά την επιστροφή του και είπε ότι άνθρωποι έρχονταν από όλο το Μαρόκο για να τον δουν.

Ο 44χρονος Ελ-Μοτασαντέκ, ο οποίος τα γερμανικά δικαστήρια τον είχαν χαρακτηρίσει τον «ταμία» των αεροπειρατών της 11ης Σεπτεμβρίου, πέρασε λιγότερα από 15 χρόνια φυλάκισης για τη συμμετοχή του στις επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και το Πεντάγωνο, οι οποίες σκότωσαν 2.977 άτομα το Σεπτέμβριο 2001.

Ήταν φίλος στη Γερμανία με τον Μοχάμεντ Άτα, ο οποίος οδήγησε ένα αεροπλάνο στον Βόρειο Πύργο και ήταν ένας από τους αρχηγούς της κυψέλης του Αμβούργου της Αλ Κάιντα που σχεδίασε την επίθεση.

Ο μόνος άλλος άνθρωπος που καταδικάστηκε για τις επιθέσεις, ο Ζακαρίας Μουσαουί, εκτίει έξι ποινές ισόβιας κάθειρξης σε φυλακή μέγιστης ασφαλείας στις ΗΠΑ, αφού παραδέχτηκε ότι ήταν μέρος του σχεδίου.

Ο Ελ-Μοτασαντέκ δήλωσε χαμογελαστός ότι ήταν πολύ απασχολημένος για να μιλήσει στον Βρετανό δημοσιογράφο που τον πλησίασε, μιλώντας με παλιούς φίλους στο δρόμο έξω από το σπίτι του, ένα τριώροφο οίκημα που ανήκε στον αποθανόντα πατέρα του Ιμπραήμ.

Φορώντας ένα μπλε μπλουζάκι πόλο αντάλλαξε χειραψία με έναν παλιό φίλο του στο δρόμο πίσω από το τζαμί.

Αργότερα εμφανίστηκε να φοράει γυαλιά και να επιβιβάζεται σε μια BMW με τον αδελφό του και δύο άλλους άντρες.

Λίγες ώρες αργότερα επέστρεψε κρατώντας ένα μπουκάλι νερό και το κινητό του τηλέφωνο και κατευθύνθηκε κατ 'ευθείαν πίσω στο σπίτι.

Δεν υπήρχε προφανής επιτήρηση στο ακίνητο, παρόλο που οι αστυνομικές πηγές δήλωσαν ότι ο Ελ-Μοτασαντέκ θα παρακολουθούνταν.

Η αδελφή του, που ζει στο ίδιο σπίτι, είπε «hamdullah» - αραβικά για «δόξα στον Θεό» - όταν ρωτήθηκε από την Mail αν ήταν χαρούμενη για την απελευθέρωσή του.

Οι γείτονες δήλωσαν επίσης ότι ήταν «πολύ χαρούμενοι» που τον είχαν πίσω.


Το σπίτι του Ελ-Μοτασαντέκ στο Μαρόκο

Σύζυγος του είναι η Μαρία Παβλόβα, Ρωσίδα μουσουλμάνα, που μένει στο σπίτι με τη μητέρα και την αδερφή και τα παιδιά της. Η Πάβλοβα ζούσε μαζί με τον Ελ-Μοτασαντέκ και τα δύο παιδιά τους σε ένα διαμέρισμα στο Αμβούργο της Γερμανίας όπου και οι δύο σπούδαζαν πριν από τη σύλληψή του.

Απέκτησαν μαζί ένα τρίτο παιδί λίγο πριν φυλακιστεί. Έχουν μια κόρη, τώρα 18 ετών που φοιτά στο πανεπιστήμιο, και δύο γιους, 17 και 12 ετών.

Ο Ελ-Μοτασαντέκ απελευθερώθηκε στις 15 Οκτωβρίου πριν ολοκληρώσει την 15ετή ποινή του, υπό την προϋπόθεση ότι θα απελαθεί στο Μαρόκο.

Συνοδευόμενος από αξιωματικούς των ειδικών δυνάμεων και τους ελεύθερους σκοπευτές, είχε δεμένα τα μάτια του και κατέρρευσε καθώς επιβιβάστηκε σε ένα ελικόπτερο Puma από τη φυλακή Fuhlsbuttel στο Αμβούργο.

Πέταξε με την πτήση AT811 της Royal Air Maroc στην Καζαμπλάνκα το ίδιο βράδυ.

Οι εικόνες που είχαν ληφθεί στο αεροπλάνο τον έδειχναν χαμογελαστό καθώς καθόταν στο κάθισμα 31Ε κατά τη διάρκεια της εμπορικής πτήσης, πλαισιωμένο από δύο ομοσπονδιακούς αστυνομικούς να σερβίρεται κοτόπουλο και λαχανικά μαζί με τους πολίτες.

Η συμμετοχή του Ελ-Μοτασαντέκ στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου αποτέλεσε αντικείμενο πενταετών δικών, με πολλαπλές καταδίκες, εφέσεις και ανατροπές.

Έφθασε στη Γερμανία ως 19χρονός φοιτητής το 1993 και σπούδασε ηλεκτρολογία στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.

Οι Γερμανοί εισαγγελείς πιστεύουν ότι συναντήθηκε με τον Μοχάμεντ Άτα και παρέμεινε φίλος μαζί του, ενώ ο Άτα ίδρυσε μια ριζοσπαστική ισλαμική ομάδα με συνδέσμους με την Αλ Κάιντα.

Ο Ελ-Μοτασαντέκ συνελήφθη στη Γερμανία δύο μήνες μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Οι αρχές ανακάλυψαν ότι είχε πληρεξούσιο επί τραπεζικού λογαριασμού που ανήκε στον Marwan al-Shehhi, τον πιλότο ενός από τα δύο αεροπλάνα που χτύπησαν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Επίσης διοργάνωσε τραπεζική μεταφορά για μερικά από τα μέλη της ομάδας και γνώριζε πότε ήταν στις ΗΠΑ, όπου απέκτησαν την εκπαίδευσή τους.

Αυτό οδήγησε τους εισαγγελείς να τον χαρακτηρίσουν ως τον «ταμία» της ομάδας και έναν συνεργό στις επιθέσεις τους.

Καταδικάστηκε για πρώτη φορά το 2003 με την ιδιότητα του μέλους τρομοκρατικής οργάνωσης.

Μετά από αρκετές ανατροπές και εφέσεις, τελικά φυλακίστηκε το 2006.

Τα δικαστήρια αποφάσισαν ότι γνώριζε ότι τρεις από τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου σχεδίαζαν να καταλάβουν και να συντρίψουν τα αεροσκάφη, παρόλο που ίσως δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες του σχεδίου.

Ο Ελ-Μοτασαντέκ, ο οποίος πάντα υποστήριζε ότι δεν γνώριζε το σχέδιο, φώναξε στα γερμανικά σε μια δίκη: «Ορκίζομαι στον Θεό ότι δεν ήξερα τι ήθελαν να κάνουν».

Είχε παραδεχθεί όμως ότι παρακολούθησε στρατόπεδο εκπαίδευσης της Αλ Κάιντα που χρηματοδοτήθηκε από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν το 2000 και είχε υπογράψει τη βούληση του Άτα.

Ο Ελ-Μοτασαντέκ απαγορεύεται να επιστρέψει στη Γερμανία μέχρι το 2064.