«Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις μας γύρω από την Κύπρο. Η έγνοια μας δεν είναι να καβγαδίσουμε με κανέναν, είναι να μοιραστεί δίκαια ο πλούτος», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε πως δεν θα επιτραπούν μονομερείς ενέργειες στην Κύπρο και πλέον η χώρα είναι σε θέση να προστατέψει τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων με ουσιαστικά βήματα.

«Πρώτα θα κάνουμε γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Τουρκίας. Κι έπειτα θα συνεχίσουμε αυτές τις γεωτρήσεις στις περιοχές που έχει αρμοδιότητα η ΤΔΒΚ κατόπιν πρόσκλησής της, δηλαδή γύρω από το νησί», ανέφερε τονίζοντας ότι δεν θα χαρίσουν σε κανέναν ούτε τα δικαιώματα της Τουρκίας ούτε των τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και εξέφρασε την άποψη ότι «δεν έχει σημασία να καθίσουμε πάλι σε ένα τραπέζι, μόνο και μόνο για να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις, πρέπει να έχουν και αποτέλεσμα».

Παράλληλα ο Τσαβούσογλου επεσήμανε πως οι διαπραγματεύσεις για μία λύση ομοσπονδίας στη βάση της διζωνικότητας και της πολιτικής ισότητας δεν πέτυχαν και τώρα αναζητείται πάλι πως θα ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις.