Ότι η Τουρκία έχει και συνεχίζει να προστατεύει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αναφερθείς στα όσα συζήτησαν με τον Αλέξη Τσίπρα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, ο Τούρκος υπΕξ είπε ότι έφτασαν σε μία κοινή λύση με την επανεργοποίηση μηχανισμών ώστε να μην αυξηθεί η ένταση. «Στο Αιγαίο τώρα… Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να προστατεύει τα δικαιώματά της, στην τελευταία επίσκεψη συμφωνήσαμε με την Ελλάδα -όσον αφορά τις διερευνητικές συνομιλίες, όπου συζητούμε όλα τα θέματα-, να επανεργοποιηθούν οι μηχανισμοί για την μη κλιμάκωση της έντασης».

Μιλώντας σήμερα σε εκπροσώπους ΜΚΟ στην Αλικαρνασσό, αναφέρθηκε και στις γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου επιβεβαιώνοντας ότι και τα δύο γεωτρύπανα, ο Πορθητής και το DeepSea Metro-1, θα πραγματοποιήσουν έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου στα νότια της Μεγαλονήσου.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κων/πολη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι, «Στο θέμα του φυσικού αερίου και τα αποθέματα γύρω από την Κύπρο, δυστυχώς άρχισαν γεωτρήσεις παρά το ότι επιμείναμε να μην προβούν σε μονομερείς ενέργειες και παρά το αίτημά μας να τεθούν πρώτα υπό εγγύηση τα δικαιώματα και των Τ/Κ. Τώρα το γεωτρύπανό μας ο ‘Πορθητής’ πραγματοποιεί γεώτρηση στα ανοιχτά της Αττάλειας. Θα το στείλουμε όμως κατευθείαν νοτίως της Κύπρου. Το ίδιο και το δεύτερο γεωτρύπανό μας, που θα έρθει τις επόμενες μέρες, θα το στείλουμε εκεί. Θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις σε εκείνη την περιοχή.

Γίνονται όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες, πραγματοποιούνται σεισμικές έρευνες και θα προβούμε σε γεώτρηση στοχευμένα στα σημεία που έχουμε εντοπίσει», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Για το Κυπριακό ανέφερε ότι δεν κατάφεραν ένα επιτυχές αποτέλεσμα το 2017. «Η ε/κ πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί με την τ/κ πλευρά την εξουσία, την οικονομία και τις αρμοδιότητες. Τώρα, αν δεν αποφασίσουμε πρώτα τί θα συζητήσουμε, δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε ξανά διαπραγματεύσεις. Δεν θα περιμένουμε αιωνίως, εάν η ε/κ πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα με την τ/κ πλευρά. Εμείς θα κινηθούμε αναλόγως», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Πηγή: sigmalive.com