Η Βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να πληρώσει δισεκατομμύρια ευρώ στις Βρυξέλλες για να «τακτοποιήσει» μεγάλο μέρος της προϋπόθεσης διαζυγίου Brexit αξίας 39 δις λιρών, ακόμη και σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία, όπως αποκάλυψε η Telegraph.

Οι υπουργοί υπέγραψαν την απόφαση επί της αρχής τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής υπουργικού συμβουλίου ετοιμότητας του Brexit, σύμφωνα με πηγές της βρετανικής ιστοσελίδας.

Με βάση το σχέδιο που συμφωνήθηκε τη Δευτέρα, η κυβέρνηση θα καταθέσει εκτελεστικό διάταγμα τις τελευταίες ημέρες των διαπραγματεύσεων για το Brexit για να δημιουργήσει τα νομικά θεμέλια για μελλοντικές πληρωμές στις Βρυξέλλες.

Η κίνηση αυτή διαλύει ουσιαστικά τις προσδοκίες των κορυφαίων «Brexiteers» ότι ένα Brexit «χωρίς συμφωνία» θα σώσει τη χώρα από την καταβολή του διακανονισμού διαζυγίου ύψους 39 δις λιρών.

Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε ειδοποίηση ότι εξακολουθεί να αναμένει από τη βρετανική κυβέρνηση να «τιμήσει τις υποχρεώσεις» από την ένταξή της στην ΕΕ σε περίπτωση «μη συμφωνίας», ξεκινώντας με τις πληρωμές για το υπόλοιπο του 2019, (£ 6,1 δισ.).

Πρόσθεσε ότι ήθελε γραπτή επιβεβαίωση της πρόθεσης της Βρετανίας να πληρώσει μέχρι τις 18 Απριλίου 2019, με τα χρήματα να μεταφέρονται στον λογαριασμό της ΕΕ έως τις 30 Απριλίου.

Η ΕΕ κατέστησε επίσης σαφές ότι αναμένει από το Ηνωμένο Βασίλειο να ολοκληρώσει μια πλήρη χρηματοοικονομική διευθέτηση για το 2020 και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της από τις συντάξεις μέχρι τις εγγυήσεις δανείων στο πλαίσιο οποιασδήποτε μελλοντικής συμφωνίας με την ΕΕ, ακόμη και σε ένα σενάριο «χωρίς συμφωνία» .

Η απόφαση των υπουργών να θέσουν τις νομοθετικές βάσεις για την πραγματοποίηση τέτοιων πληρωμών υποδηλώνει ότι η βρετανική κυβέρνηση τώρα δέχεται ότι κάποια μορφή οικονομικής διευθέτησης σε ένα περιβάλλον «χωρίς συμφωνία» είναι αναπόφευκτη.

Οι ανώτερες πηγές του Whitehall παραδέχθηκαν ότι η πολιτική τέτοιων πληρωμών θα ήταν «φρικτή», αλλά στην πράξη αποδεχόταν τις συμβουλές του υπουργείου οικονομικών ότι ήταν νομικά αναπόφευκτες για το 2019 - με τεράστια πολιτική πίεση να πληρώσουν και το 2020 για να διαχειριστούν ομαλά μια έξοδο «χωρίς συμφωνία».

Η Telegraph αναφέρει ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει επίσης προειδοποιήσει ότι η μη τήρηση των δεσμεύσεων του παρελθόντος θα κινδύνευε τη βαθμολόγηση του δημόσιου χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου και τη θέση του στις διεθνείς αγορές.

Οι βρετανοί διαπραγματευτές του Brexit υποστηρίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν δέχθηκε ποτέ τον ισχυρισμό της ΕΕ ότι «όλα τα 28 κράτη μέλη θα πρέπει να τηρήσουν όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν τα 28 κράτη μέλη», προσθέτοντας ότι εξακολουθούν να αναμένουν διαπραγματεύσεις για το τελικό νομοσχέδιο.

Ωστόσο, μια ανώτερη διπλωματική πηγή της ΕΕ δήλωσε ότι η πληρωμή των μετρητών πριν από την προθεσμία της 18ης Απριλίου θα ήταν απαραίτητη για να τεθούν τα θεμέλια για μια «φιλική» έξοδο ακόμα και χωρίς συμφωνία - κάτι που επισήμαναν και κορυφαίοι διπλωμάτες όπως ο Sir Ivan Rogers, πρώην βρετανός πρεσβευτής στις Βρυξέλλες.

Η Telegraph σημειώνει ότι, λόγω φόβων για μια κοινοβουλευτική εξέγερση σχετικά με οποιεσδήποτε πληρωμές, η Επιτροπή του Υπουργικού Συμβουλίου αποφάσισε να καθυστερήσει την κατάθεση της νομοθετικής πράξης μέχρι την ουσιαστική ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για τις 12 Μαρτίου.

Οι υπουργοί σκέφτονται μάλιστα να χρησιμοποιήσουν ένα λεγόμενο «θεσμοθετημένο» νομικό μέσο, ​​μια διαδικασία που επιτρέπει στους υπουργούς να επιβάλλουν τις εξουσίες μέσω του Κοινοβουλίου χωρίς να δίνουν στους βουλευτές την ευκαιρία να ψηφίσουν πρώτα. Οι βουλευτές θα είχαν στη συνέχεια την ευκαιρία να συμφωνήσουν αναδρομικά εντός 28 έως 40 ημερών.