Η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της CIA, η 62χρονη Τζίνα Χάσπελ, επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ για την αντικατάσταση του Μάικ Πομπέο, ο οποίος και προήχθη σε υπουργό Εξωτερικών, αναμένεται να αναλάβει σύντομα τα καθήκοντά της.

Ο βίος και η πολιτεία της νέας επικεφαλής της πιο αμφιλεγόμενης υπηρεσίας πληροφοριών παγκοσμίως, θυμίζει τους χαρακτήρες της δημοφιλούς σειράς... Homeland.

Η Χάσπελ είναι γνωστή για την διοίκηση μιας «φυλακής – φάντασμα» της CIA στην Ταϊλάνδη, το 2002. Η φυλακή αυτή, είχε το κωδικό όνομα «Cat's Eye» (το μάτι της γάτας) και σ' αυτήν κρατούνταν οι φερόμενοι ως στελέχη της Αλ Κάιντα, Ραχίμ Αλ Νασίρι και Αμπού Ζουμπάιντα. Η έκθεση της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας για τις μεθόδους της CIA αναφέρει πως κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού τους εκεί, οι δυο άνδρες βασανίστηκαν με εικονικούς πνιγμούς και μια σειρά ακόμα μεθόδους, παράνομες πλέον.

Αποχαρακτηρισμένα πλέον έγγραφα της CIA, μιλούν μάλιστα για 83 εικονικούς πνιγμούς του Ζουμπάιντα μέσα σε έναν μήνα, διακοπή ύπνου κατ' εξακολούθηση, κράτηση μέσα σε ένα «μεγάλο κουτί», ενώ κατά τη διάρκεια της κράτησης και του βασανισμού του, έχασε το αριστερό του μάτι.

Σύμφωνα με συνεργάτη της, η Χάσπελ το 2005, διέταξε την καταστροφή πολλών κασετών από τις κάμερες που υπήρχαν στη συγκεκριμένη «φυλακή – φάντασμα». Το 2013, η Χάσπελ επελέγη ως επικεφαλής των επιχειρήσεων της CIA στο εξωτερικό. Όμως ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, μπλόκαρε τη συγκεκριμένη προαγωγή ακριβώς λόγω της ιστορίας της με τους βασανισμούς του 2005 και την καταστροφή του σχετικού αποδεικτικού υλικού.

Τον Δεκέμβριο του 2014, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υπέβαλλε μήνυση κατ' αγνώστων, αφού η αρμόδια Επιτροπή της Γερουσίας δημοσίευσε την έκθεσή της, για τους βασανισμούς από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Στις 7 Ιουνίου του 2017, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε τον Γενικό Εισαγγελέα της Γερμανίας να εκδόσει ένταλμα σύλληψης για την Χάσπελ για το γεγονός πως επιτηρούσε τους βασανισμούς φερόμενων ως τρομοκρατών.