Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Σουηδία και η Δανία αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουάιδο ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας σε μια συντονισμένη κίνηση μετά από την προθεσμία που δόθηκε στον Νικολας Μαδούρο για να προκηρύξει προεδρικές εκλογές.

«Δεδομένου ότι φτάσαμε στην σημερινή ημέρα και το καθεστώς Μαδούρο δεν έχει κάνει κανένα βήμα προς τη διενέργεια νέων εκλογών η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοινώνει ότι αναγνωρίζει επίσημα τον κ. Γκουάιδο, τον πρόεδρο της Εθνικής συνέλευσης της Βενεζουέλας, ως πρόεδρο της Βενεζουέλας» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σαντσέθ.

Ο Τζέρεμι Χαντ, υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας είπε στο twitter: «Ο Νίκολας Μαδούρο δεν έχει προκηρύξει προεδρικές εκλογές εντός του ορίου των οκτώ ημερών που έχουμε θέσει. Έτσι, το Ηνωμένο Βασίλειο, παράλληλα με τους Ευρωπαίους συμμάχους, αναγνωρίζει πλέον τον Γκουάιδο ως προσωρινό συνταγματικό πρόεδρο έως ότου γίνουν αξιόπιστες εκλογές. Ας ελπίσουμε ότι αυτό μας φέρνει πιο κοντά στο τέλος της ανθρωπιστικής κρίσης».

Επτά κράτη της ΕΕ είχαν δώσει διορία στον Μαδούρο μέχρι την Κυριακή να διεξαγάγει εκλογές, αν όχι, θα αναγνώριζαν τον 35χρονο Γκουάιδο ως προσωρινό ηγέτη της χώρας.

Ο Σαντσέθ δήλωσε ότι η Ισπανία έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του λαού της Βενεζουέλας, προσθέτοντας ότι υπήρχαν βαθιές δεσμεύσεις της χώρας του στη Λατινική Αμερική. «Από σήμερα, θα συνεχίσουμε να αφιερώνουμε όλες τις προσπάθειές μας για να βοηθήσουμε να φέρουμε την ελευθερία, την ευημερία και την αρμονία σε όλους τους Βενεζουέλας», δήλωσε.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η απόφαση αναγνώρισης του Γκουάιδο αποσκοπεί στη διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών το συντομότερο δυνατόν - «εκλογές που θα επιτρέψουν στον λαό της Βενεζουέλας να χρησιμοποιήσει τη φωνή και την ψήφο του για να αποφασίσει το δικό του μέλλον χωρίς φόβο, απειλές ή πιέσεις».

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ίβες Λε Ντριάν, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter Guaidó ότι «είχε την ικανότητα και τη νομιμότητα» να διοργανώσει προεδρικές εκλογές.

Ο Μαδούρο εξακολουθεί να κατέχει τη στήριξη της Ρωσίας, της Κίνας και της Τουρκίας και την υποστήριξη των ανώτερων στρατιωτικών της Βενεζουέλας.

Η Ρωσία, σημαντικός σύμμαχος στη Βενεζουέλα τα τελευταία χρόνια, σε δήλωσή της τη Δευτέρα, ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές κινήσεις για νομιμοποίηση της «παράνομης προσπάθειας» του Γκουάιδο για την κατάληψη της εξουσίας ισοδυναμούν με ξένη ανάμειξη.

Οι ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του αυστριακού καγκελαρίου, Σεμπάστιαν Κουρτς, είχαν αρχίσει να εκφράζουν την υποστήριξή τους προς τον Γκουάιδο πριν από την προθεσμία τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Ο Μαδούρο από την άλλη προειδοποίησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι θα «χρωματίσει με αίμα» τον Λευκό Οίκο αν επιμένει να ακολουθήσει αυτό που ονομάζει «βρώμικη ιμπεριαλιστική συνωμοσία» για να τον ανατρέψει κατά τη διάρκεια μαχητικής συνέντευξης με τον ισπανό δημοσιογράφο Jordi Évole που μεταδόθηκε την Κυριακή. «Γιατί θα θέλατε να επαναλάβετε το Βιετνάμ;» είπε.

Επίσης, απέρριψε τις ευρωπαϊκές εκκλήσεις για εκλογές, λέγοντας: «Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφο από κανέναν. Αρνούμαι να ζητήσω εκλογές τώρα - θα υπάρξουν εκλογές το 2024. Δεν μας νοιάζει τι λέει η Ευρώπη.»

Πρόσθεσε: «Δεν μπορείς να βασίσεις τη διεθνή πολιτική σε τελεσίγραφα. Αυτά είναι τα πράγματα αυτοκρατοριών, των αποικιακών χρόνων.»