«Επίθεση» εφ’ όλης της ύλης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Άνγκελα Μέρκελ και Φεντερίκα Μογκερίνι, εξαπέλυσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος από το βήμα της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο, στην οποία συμμετέχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Μάικ Πενς «ξεδίπλωσε» το σύνολο των απαιτήσεων της Ουάσινγκτον από το βήμα, με ύφος ασυνήθιστα οξύ για τέτοιες διασκέψεις. «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν να υποσκάπτουν τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν» τόνισε ο Πενς, απαιτώντας από τους Ευρωπαίους να αποσυρθούν και εκείνοι από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει «μη συνεργάσιμες» τις ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με την αμερικανική πίεση στο Ιράν. Μια ημέρα νωρίτερα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, κ. Μογκερίνι, είχε δηλώσει ότι η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ιράν «συνεχίζει να επιτυγχάνει τους σκοπούς της για την περιφερειακή και την παγκόσμια ασφάλεια». Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, κάλεσε ακόμα την Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσει την Ουάσινγκτον στην ανοιχτή στήριξη του επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, που έχει αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της χώρας. Στρέφοντας το «βέλη» προς την Τουρκία, προειδοποίησε ακόμα «τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ», ότι οι ΗΠΑ «δεν θα περιμένουν άπραγες» όσο «εκείνοι αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας». Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, δεν άφησε στο απυρόβλητο ούτε τον «Nord Stream 2», τον υποθαλλάσιο αγωγό που θα προμηθεύει τη Γερμανία με ρωσικό αέριο. Αντίθετα, τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει τη διαφωνία τους και πως καλεί και τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο.

Λίγο πριν ανέβει στο βήμα ο Μάικ Πενς, η Άνγκελα Μέρκελ, είχε δηλώσει για το συγκεκριμένο θέμα «Είναι δικαίωμα και σημαντικό για την Ευρώπη να διατηρήσει την ανεξαρτησία της στην ενεργειακή πολιτική και να έχει διαφορετικούς παρόχους». Υπερασπιζόμενη τον ρωσικό αγωγό, δήλωσε πως «σπρώχοντας την Ρωσία εκτός της ευρωπαϊκής αγοράς αερίου θα ήταν ένα λάθος στρατηγικά μήνυμα».