Μία μητέρα από τη Φλόριντα καταγγέλλει πως εντόπισε στο YouTube και το YouTube Kids βίντεο τα οποία δίνουν οδηγίες στα παιδιά για να αυτοκτονήσουν.

Η Free Hess ισχυρίζεται ότι είδε για πρώτη φορά βίντεο που παροτρύνει παιδιά να αυτοκτονήσουν τον περασμένο Ιούλιο, αφότου της το έστειλε μία μητέρα που το βρήκε στο YouTube Kids. Η εν λόγω γυναίκα βρήκε το βίντεο στα προτεινόμενα ενός καρτούν που έβλεπε ο γιος της.

Η μητέρα, η οποία είναι παιδίατρος, ζήτησε να αφαιρεθεί το εν λόγω βίντεο από την ιστοσελίδα ενώ ενημέρωσε και διάφορες ομάδες μαμάδων online. Μάλιστα το βίντεο που δίνει οδηγίες στα παιδιά να αυτοκτονήσουν κατέβηκε από το YouTube Kids μία βδομάδα αφότου έγινε η διαδικτυακή καταγγελία.

Ωστόσο η Ηess αποφάσισε να ψάξει ενδελεχώς το YouTube Kids και εντόπισε βίντεο που δικαιολογούν την ενδοοικογενειακή βία, τη σεξουαλική παρενόχληση και τη σωματεμπορία. Μάλιστα σε ένα βίντεο με τον τίτλο «Minecraft» υπήρχαν σκηνές από ένοπλη επίθεση σε σχολείο.

«Βρήκα τόσα πολλά που σταμάτησα να τα καταγράφω», δηλώνει η Hess και καλεί το YouTube να κάνει εκτεταμένο έλεγχο στα βίντεο που ανεβαίνουν στην πλατφόρμα για τα παιδιά.

Σε ανακοίνωσή του, το YouTube επισημαίνει πως εργάζεται για να γίνουν τα βίντεο στο YouTube Kids κατάλληλα για οικογένειες και οτιδήποτε ανεβαίνει ελέγχετε εξονυχιστικά.

«Εκτιμούμε όταν μας στέλνουν το προβληματικό περιεχόμενο και δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους να κάνουν report στα βίντεο. Κάνουμε χειροκίνητο έλεγχο 24 ώρες την ημέρα, επτά μέρες την εβδομάδα, προκειμένου να καταργούνται όσα βίντεο είναι ακατάλληλα.

Από την πλευρά της η Hess δηλώνει πως το report δεν βοηθά, καθώς τα παιδιά έχουν δει τα βίντεο πριν κατέβουν. Παράλληλα καλεί τους γονείς να είναι πιο προσεκτικοί με τα παιδιά τους και τονίζει πως «πρέπει όλοι μαζί να λύσουμε αυτό το πρόβλημα που έχει προκύψει».