Στην Ιερουσαλήμ μεταφέρει την πρεσβεία της η Βραζιλία, μετά από απόφαση του Ζαΐχ Μπολσονάρου με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να χαρακτηρίζει «ιστορική» την απόφαση.

«Συγχαίρω τον φίλο μου, τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, για την πρόθεσή του να μεταφέρει τη βραζιλιάνικη πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, ένα βήμα ιστορικό, δίκαιο, που προκαλεί ενθουσιασμό», τόνισε ο Νετανιάχου.

Πρώτη μεταφέρθηκε στην Ιερουσαλήμ η αμερικανική πρεσβεία, μετά από απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ. Η απόφασή του να αναγνωρίσει την πόλη ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ εξόργισε τους Παλαιστίνιους και τον αραβικό κόσμο.

Το παράδειγμα του Τραμπ μιμήθηκαν η Γουατεμάλα και η Παραγουάη. Ωστόσο η πρεσβεία της Παραγουάης μεταφέρθηκε ξανά στο Τελ Αβίβ μετά την εκλογή του Μάριο Άμπντο Μπενίτες, γεγονός που οδήγησε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να κλείσει την ισραηλινή πρεσβεία στη χώρα.

Ο ακροδεξιός Μπολσονάρου, που αποκαλείται από κάποιους «ο βραζιλιάνος Τραμπ», διατρανώνει πως συμφωνεί με τις ΗΠΑ σε διάφορα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και έχει καταφερθεί κατά του Νικολάς Μαδούρο και της Κίνας.

Ο πρώην λοχαγός του βραζιλιάνικου στρατού, που κέρδισε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την 28η Οκτωβρίου, θα ορκιστεί και θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου.