Τα σημάδια είχαν θεωρηθεί προηγουμένως γκράφιτι, αλλά τώρα οι ειδικοί λένε ότι προορίζονταν για να απομακρύνουν τα κακά πνεύματα.

Εκατοντάδες «σημάδια μαγισσών» ανακαλύφθηκαν να έχουν σκαλιστεί σε σπηλιές στη Βρετανία και συγκεκριμένα στα σύνορα μεταξύ του Νοτιχανμσάιρ και του Ντέρμπισάιρ - με κάποια από αυτά να σηματοδοτούν μια υποτιθέμενη είσοδο στην «κόλαση».

Τα σημάδια είχαν «στόχο» να σταματήσουν τα κακά πνεύματα, λένε οι ειδικοί, και πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη συλλογή από τέτοια σημάδια σε ένα μέρος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα σημάδια αυτά βρίσκονται συνήθως σε παλιές εκκλησίες και σπίτια, συχνά κοντά σε παράθυρα, πόρτες και τζάκια που έχουν στόχο να «αποκρούσουν» τα κακά πνεύματα.

Είναι επίσης γνωστά ως «αποτρεπτικά» σημάδια, που προέρχεται από την ελληνική λέξη «αποτρέπει».

Τα σημάδια εντοπίστηκαν στις σπηλιές στα Creswell Crags - ένα από τα οποία φημολογείται ότι κάποτε έδωσε στον Ρομπέν των Δασών - και αρχικά θεωρούνταν ότι ήταν γκράφιτι.

Τα πιο συνηθισμένα σημάδια περιλαμβάνουν τα διπλά χαρακτικά "VV", τα οποία πιστεύεται ότι αναφέρονται στη Μαρία, Παρθένος των Παρθένων, ενώ υπάρχουν και διαγώνιες γραμμές, λαβύρινθοι και κουτιά - που προορίζονται να συλλάβουν ή να παγιδεύουν το κακό.

Τα σήματα φαίνεται να γίνονται περισσότερα με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό μπορεί να υποδηλώνει την επιθυμία να ενισχυθεί η προστασία από τα κακά πνεύματα ως απάντηση στον θάνατο, την απροσδόκητη ασθένεια και τις κακές καλλιέργειες, λένε οι ειδικοί.

Εκατοντάδες σημάδια βρέθηκαν σε μια μόνο από τις σπηλιές στο Creswell Crags.

Μια συλλογή που είναι σκαλισμένη γύρω από μια στρογγυλή τρύπα τεσσάρων ποδιών σε μια από τις σπηλιές, φαίνεται να προειδοποιεί για την είσοδο σε έναν «υπόκοσμο».

Ο Πολ Μπέικερ διευθυντής στο Creswell Crags, δήλωσε στην Daily Telegraph: «Νομίζω ότι σε μια χρονική περίοδο η τρύπα αυτή κατηγορήθηκε ή συσχετίστηκε με μια σειρά γεγονότων, ασθενειών ή αποτυχιών καλλιέργειας μέχρι το σημείο που ελπίζουν ότι τα σημάδια θα τους προστατεύσουν.

Αλλά αισθάνονταν σαφώς ότι οτιδήποτε ήταν μέσα ήταν τόσο ισχυρό που έπρεπε να συνεχίσουν να επιστρέφουν για να προσθέτουν όλο και περισσότερα σημάδια.

Οι εκδρομές των σπηλαίων που περιέχουν τα σημάδια θα αρχίσουν για πρώτη φορά στα τέλη Φεβρουαρίου.