Μια μαθήτρια από το Ανατολικό Λονδίνο που έφυγε από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2015 για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος εντοπίστηκε στη Συρία, όπου είπε ότι δεν λυπάται για την ένταξή της στην οργάνωση, αλλά τώρα θέλει να επιστρέψει στο σπίτι καθώς είναι εννιά μηνών έγκυος.

Η Shamima Begum, 19 ετών, δήλωσε ότι διέφυγε από τον τελευταίο θύλακα της τζιχάντ στο Μπαγκούζ της ανατολικής Συρίας, καθώς κουράστηκε από τη ζωή σε ένα πεδίο μάχης και φοβήθηκε για το αγέννητο παιδί της μετά τον θάνατο δύο άλλων παιδιών της.

«Ήμουν αδύναμη», είπε στους Times από το στρατόπεδο προσφύγων al-Hawl στη βορειοανατολική Συρία. «Δεν μπορούσα να αντέξω τα δεινά και τις κακουχίες στο πεδίο της μάχης. Αλλά φοβόμουν επίσης ότι το παιδί που θα γεννήσω θα πέθαινε όπως τα υπόλοιπα παιδιά μου αν έμενα. Έτσι έφυγα από το χαλιφάτο. Τώρα το μόνο που θέλω να κάνω είναι να γυρίσω σπίτι στη Βρετανία.»

Αυτή και δύο από τις πρώην συμμαθήτριες της στην ακαδημία Bethnal Green, η Kadiza Sultana και η Amira Abase, έγιναν πρωτοσέλιδα όταν πέταξαν από το Gatwick στην Τουρκία τον Φεβρουάριο του 2015 και στη συνέχεια εισήλθαν στη Συρία. Η Begum και η Abase ήταν 15 ετών, ενώ η Sultana ήταν 16. Είχαν πει στους γονείς τους ότι απλά θα έβγαιναν για τη μέρα.

Είπε ότι η Sultana και η Abase, μαζί με μια άλλη νέα γυναίκα, Sharmeena Begum, επίσης από την ακαδημία Bethnal Green - που ταξίδεψε στη Συρία δύο μήνες πριν από το τρίο- είχε επίσης παντρευτεί ξένους μαχητές του ISIS.

Η Sultana πέθανε το 2016 σε επίθεση στη Ράκα.

Ο Βρετανός υπουργός ασφαλείας, Μπεν Γουάλας, δήλωσε πάντως ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές Βρετανών υπαλλήλων για τη διάσωση πολιτών που πήγαν στη Συρία και το Ιράκ για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος, επιμένοντας ότι «οι πράξεις έχουν συνέπειες».

«Δεν θέτω σε κίνδυνο τη ζωή των Βρετανών να αναζητήσουν τρομοκράτες ή πρώην τρομοκράτες που απέτυχαν», δήλωσε στο σημερινό πρόγραμμα του BBC Radio 4 Today.