Η αστυνομία της Μεγάλης Βρετανίας συμβουλεύει τους λιανοπωλητές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσλάβουν επιπλέον φύλακες ασφαλείας (σεκιούριτι) σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία, αφού υπάρχει κίνδυνος η ανησυχία του κοινού για δυνητικές ελλείψεις τροφίμων κι άλλων αγαθών να οδηγήσει σε αδυναμία ελέγχου του πλήθους στα καταστήματα.

Οι σχεδιαστές έκτακτης ανάγκης ανησυχούν πως τα σούπερ μάρκετ κι άλλα καταστήματα ίσως αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν μια έξαρση των πελατών εάν οι φόβοι για την έλλειψη οδηγήσουν σε αγορές πανικού. Ωστόσο, σε δήλωσή του, ένας εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου δήλωσε ότι δεν έχει πληροφορίες που να υποδεικνύουν ότι οι λεηλασίες είναι πιθανό αποτέλεσμα ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

«Σύμφωνα με παρόμοιες συμβουλές που δόθηκαν σε εθνικό επίπεδο για τον κλάδο λιανικής πώλησης, προτείνουμε στους λιανοπωλητές να σχεδιάσουν πρόσθετη ασφάλεια σε περίπτωση που οι ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη αγαθών οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση των πελατών», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

«Προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις απαιτήσεις αστυνόμευσης από τυχόν μεγάλα πλήθη ή ουρές που θα προκύψουν στα καταστήματα κι ως μέρος της τακτικής μας δέσμευσής με επιχειρήσεις και συνεργάτες».

Οι ελλείψεις που θα προκληθούν από ενδεχόμενες διαταραχές στους λιμένες αποτελούν μία από τις κύριες ανησυχίες για τους σχεδιαστές έκτακτης ανάγκης που προετοιμάζονται για την προοπτική της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου.

Με τους βουλευτές να αναμένεται να καταψηφίσουν τη συμφωνία Brexit της Τερέζα Μέι την Τρίτη, το ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία φαίνεται ως ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο. Ενώ η πλειοψηφία των βουλευτών θα προσπαθήσει να αποτρέψει ένα τέτοιο σενάριο, δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα επιτευχθεί αυτό και η κυβέρνηση, οι δημόσιες υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να κάνουν σχέδια για όλα τα αποτελέσματα.

Ο Πολ Μπλόμφιλντ, σκιώδης υπουργός του Brexit για το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, ο οποίος αντιτίθεται σε μία έξοδο χωρίς συμφωνία, δήλωσε: «Κάθε μέρα βλέπουμε ένα άλλο παράδειγμα γιατί η κυβέρνηση θα πρέπει να αποκλείσει μια για πάντα ένα Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ».

«Οι λιανοπωλητές ήδη αγωνίζονται. Η ιδέα ότι τώρα θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο πρόσληψης επιπλέον προσωπικού ασφαλείας εξαιτίας των ελλείψεων της κυβέρνησης είναι απλώς απαράδεκτο».

Οι βιομηχανίες τροφίμων και ποτών και οι επιχειρήσεις λιανικής προειδοποίησαν πως θα υπάρξει πίεση στις αλυσίδες εφοδιασμού, εάν οι νέοι έλεγχοι στα λιμάνια της ΕΕ ή του Ηνωμένου Βασιλείου οδηγήσουν σε μεγάλες καθυστερήσεις για τα εμπορεύματα που διασχίζουν το κανάλι προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εκπρόσωπος της μητροπολιτικής αστυνομίας, Κρεσίντα Ντικ, προειδοποίησε στα τέλη του περασμένου έτους ότι μια έξοδος χωρίς διαπραγμάτευση θα προκαλούσε προβλήματα στην αστυνομία, ιδίως όσον αφορά τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με την ΕΕ και την πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων επιβολής του νόμου.

Η προτροπή προς τα καταστήματα να αναζητήσουν βοήθεια ιδιωτικής ασφάλειας «για την ελαχιστοποίηση των απαιτήσεων αστυνόμευσης» υποδηλώνει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις, των οποίων η χρηματοδότηση και ο αριθμός αξιωματικών έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, επιδιώκουν να αποφύγουν τη δέσμευση αξιωματικών σε εκδηλώσεις που αφορούν τη δημόσια τάξη, όταν οι πόροι δεν είναι αρκετοί.

Ένας εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Αρχηγών της Βρετανικής Αστυνομίας δήλωσε ότι η αστυνομία «δεν αναμένεται να συμμετάσχει στην αντιμετώπιση ενδεχόμενων ελλείψεων τροφίμων».

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Τα σούπερ μάρκετ έχουν τη δική τους ασφάλεια και διαδικασίες, αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις θα αξιολογήσουν τυχόν αιτήματα για βοήθεια και θα συνεχίσουν να δουλεύουν με τις κοινότητες μέσω των Τοπικών Φόρουμ Αντοχής. Σκεφτόμαστε σενάρια που παρέχονται από την κυβέρνηση για να ενημερώσουμε τον προγραμματισμό μας».