Αίσθηση προκαλεί εκτενές ρεπορτάζ του BBC, το οποίο υποστηρίζει ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Ελλάδα αανγνώρισε σιωπηρά την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας», ωστόσο επί δεκαετίες αρνείται την ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας».

Το BBC φιλοξενεί δηλώσεις ατόμων που υποστηρίζουν ότι μιλούν Μακεδονικά. Μεταξύ αυτών ο Φωκάς, ένας ηλικιωμένος άνδρας που αναφέρει ότι «η μητρική του γλώσσα είναι “μακεδονική”».

Ζει στο μοντέρνο σπίτι του γιου του σε ένα χωριό της βόρειας Ελλάδας και μιλά για την οδυνηρή ιστορία της «μη αναγνωρισμένης σλαβικής μειονότητας της Ελλάδας».

Ο κ. Φωκάς στην αφήγησή του αναφέρει ότι οι «Σλάβοι Μακεδόνες» βρέθηκαν χωρισμένοι μεταξύ Σερβίας, Ελλάδας και Βουλγαρίας».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς «ανάγκασε τους «Μακεδόνες» να αλλάξουν τα ονόματά τους σε ελληνικά και κυνήγησε» τους Μακεδόνες.

«Eίναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των σλαβικών ομιλητών ή των απογόνων των εθνοτικών Μακεδόνων στην Ελλάδα» αναφέρει το ρεπορταζ σε άλλο σημείο και σημειώνει «Ο ιστορικός Λεωνίδας Εμπειρίκος θεωρεί ότι περισσότεροι από 100.000 εξακολουθούν να ζουν στην ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας, αν και μόνο 10.000 έως 20.000 θα αναγνωριστούν ανοιχτά ως μέλη μιας μειονότητας».

Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «η επικύρωση της συμφωνίας της Ελλάδας έχει προκαλέσει νέο κύμα οργής και φόβου με ενίοτε μεγάλες, βίαιες διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας, υποστηριζόμενες από τμήματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.»

Διπλωματικές πηγές: Απαράδεκτοι οι ισχυρισμοί ου BBC

Επιστολή στο BBC θα στείλει το υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρόμενο για τους ισχυρισμούς του  περί μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών εξαλείφει κάθε περιθώριο έγερσης ζητήματος μειονότητας και κάνει λόγο για ανακριβείς και διαστρεβλωμένες πληροφορίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ιστορία.