Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα δείχνουν ξεκάθαρη νίκη του Βλαντιμίρ Πούτιν στις προεδρικές εκλογές.

Με καταμετρημένο το 30% των ψήφων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποσπά το 73,1% και επανεκλέγεται για τέταρτη θητεία στον προεδρικό θώκο.

Τα πρώτα exit polls τοποθετούν το ποσοστό του Πούτιν ακόμα πιο ψηλά, στο 73,9%.

Με τη νίκη του, ο πρώην αξιωματικός της KGB εξασφαλίζει ακόμα έξι χρόνια στον προεδρικό θώκο και πλέον είναι ο μακροβιότερος ένοικος του Κρεμλίνου από την εποχή του Ιωσήφ Στάλιν.

Την δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο Πάβελ Γκρουντίνιν του Κομμουνιστικού Κόμματος, με 14,96%, αν και τα exit polls τον θέλουν να τερματίζει με χαμηλότερο ποσοστό, περίπου 11,2%.

Τρίτος κατατάσσεται ο εθνικιστής Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι με 6,73%.

Τέσσερις από τους οκτώ υποψήφιος για την προεδρία δεν έλαβαν ούτε καν το ένα τοις εκατό των ψήφων.

Για ακόμα μία φορά, μεγάλος εχθρός του Ρώσου προέδρου στάθηκε η αποχή. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις η συμμετοχή ανήλθε στο 64%. Ο στόχος του Κρεμλίνου ήταν η συμμετοχή να φθάσει το 70%.

Καταγγελίες για νοθεία 

Σημαντικές παρατυπίες στις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται στη Ρωσία καταγγέλουν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης και μια ΜΚΟ.

Το μη κυβερνητικό παρατηρητήριο εκλογών Golos, το οποίο δημοσιεύει διαδικτυακά λίστα με εκλογικές παραβάσεις, είχε καταγράψει μέχρι νωρίς το μεσημέρι 1.764, στις οποίες περιλαμβάνονται και περιπτώσεις παρατηρητών που εμποδίστηκαν να κάνουν τη δουλειά τους.

Το κίνημα του Αλεξέι Ναβάλνι, του σφοδρότερου εχθρού του προέδρου Πούτιν, στον οποίον έχει απαγορευτεί η συμμετοχή στις εκλογές για νομικούς λόγους, λέει ότι έχει στείλει 33.000 εθελοντές ως παρατηρητές στις εκλογές.

Στην ιστοσελίδα του αναφέρονται εκατοντάδες περιστατικά νοθείας, κυρίως στη Μόσχα και στην περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα, στην Αγία Πετρούπολη και το Μπασκορτοστάν στα Ουράλια Όρη.