Μιλώντας ενώπιον των δημάρχων της Νορμανδίας στην Γκραν Μπουργκτερούλντ, κάλεσε τους Γάλλους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στη διαβούλευση.

Έκανε λόγο για 35 ερωτήματα που υπάρχουν και επεσήμανε πως οι ερωτήσεις που έχουν τεθεί γραπτώς είναι ανοιχτές προς αλλαγή και συζήτηση.

«Αν υπάρχουν έξυπνες ερωτήσεις, θέματα τα οποία δεν έχω δει αλλά αναδύονται, θα τα συμπεριλάβουμε επίσης. Δεν πρέπει να υπάρχει κάποιο ταμπού τη στιγμή που συζητάμε», τόνισε ο Μακρόν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφτεί ακόμα δέκα περιοχές της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της «μεγάλης διαβούλευσης».

Η γκάφα που προκάλεσε οργή

Το πρωί της Τρίτης, σε αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Γκασνί, όπου συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο, ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε την κρίση των «κίτρινων γιλέκων» μια «ευκαιρία για να ενεργήσουμε πιο δυναμικά και πιο βαθιά».

«Δεν θέλω να πως ότι τα κίτρινα γιλέκα είναι ένα κοινωνικό κίνημα νέου τύπου, ότι θα περιμένουμε να κουραστεί και να ξαναγυρίσει η ζωή στην κανονική πορεία της (...) Είναι όμως μια ευκαιρία για να ενεργήσουμε πιο δυναμικά και πιο βαθιά», είπε.

Ωστόσο, ο Μακρόν φαίνεται ότι ξεκίνησε στραβά αυτή τη «μεγάλη διαβούλευση», καθώς κάποια από τα σχόλιά του προκάλεσαν οργή στην αντιπολίτευση και τους επικριτές του, που κατήγγειλαν ότι ο πρόεδρος υποτιμά τους αδύναμους και τους φτωχούς. Μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο του Γκασνί, είπε ότι «τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, θα τους θέσουμε ενώπιον των ευθυνών τους επειδή υπάρχουν εκείνοι που συμπεριφέρονται σωστά και εκείνοι που κάνουν βλακείες».

«Ο πρόεδρος της δημοκρατίας θέλει να σβήσει μια πυρκαγιά με βόμβες ναπάλμ», σχολίασε ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Ερίκ Σιοτί. «Καθημερινά υπάρχουν νέες προκλήσεις, δηλώσεις που πληγώνουν. Θα έλεγε κανείς ότι ο πρόεδρος θέλει να ρίχνει συνεχώς λάδι στη φωτιά», πρόσθεσε.

«Ο πρόεδρος δεν έχει καταλάβει τίποτα» είπε από την πλευρά του ο Ολιβιέ Φορ, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού κόμματος, ενώ ο βουλευτής Ρεζί Ζουανικό υπενθύμισε κάποιες από τις πρόσφατες δηλώσεις του Μακρόν που θεωρήθηκαν προσβλητικές από πολλούς Γάλλους, όπως τις «αγράμματες υπαλλήλους του Γκαντ», "«τους ανυπότακτους Γαλάτες που δεν θέλουν την αλλαγή», «τους ανθρώπους που δεν είναι τίποτα».

«Κάθε φορά που αναζωπυρώνονται οι κινητοποιήσεις, αυτό γίνεται επειδή ο Εμανουέλ Μακρόν μιλάει. Και αυτό επαληθεύεται συστηματικά. Να πάψει!» είπε από την πλευρά του ο Ουγκό Μπερναλισίς της Ανυπότακτης Γαλλίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο.

Πάντως ο ίδιος ο Μακρόν, όταν ρωτήθηκε από έναν δήμαρχο αν έχει μετανοιώσει για κάποια από τα σχόλιά του, όπως για παράδειγμα τη δήλωση ότι οι άνεργοι μπορούν να βρουν δουλειά απλώς «διασχίζοντας τον δρόμο», απάντησε: «Έτσι είμαι, δεν πρόκειται να αλλάξω».