«Σχετικά με τις αυξήσεις (των κρουσμάτων): ναι έχουμε δει σε κάποιες χώρες του κόσμου, δεν μιλώ συγκεκριμένα για την Ευρώπη, όταν χαλαρώνει το lockdown, όταν χαλαρώνουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης οι άνθρωποι καμιά φορά το ερμηνεύουν αυτό ως ‘εντάξει, τελείωσε’», δήλωσε η Μάργκαρετ Χάρις εκπρόσωπος του ΠΟΥ σε ενημέρωση από τη Γενεύη.

«Δεν έχει τελειώσει. Δεν θα τελειώσει μέχρι να μην υπάρχει ιός πουθενά στον κόσμο», τόνισε.

Τέλος, πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές στις ΗΠΑ θα πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα κατά τις συναθροίσεις τους.

Τα τρία σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα 

Τα τρία πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα ανέλυσε ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας για την «επόμενη ημέρα» της πανδημίας, ο καθηγητής εξήγησε πως το πρώτο σενάριο είναι η συνέχιση της παρουσίας του ιού με μικρά «κύματα», τα οποία θα είναι λίγο μεγαλύτερα το τρίμηνο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου.

Στη συνέχεια τα κύματα και πάλι θα υποχωρήσουν όπως συμβαίνει τώρα και ο ιός θα συνεχίσει συνολικά για 2 με 4 χρόνια με παρόμοια συμπεριφορά, πριν μετατραπεί σε έναν απλό ιό του αναπνευστικού, μιας και θα προσαρμοστεί γενετικά.

«Έτσι φαίνεται και από τη μορφή του νέου ιού, οι μεταλλάξεις που θα κάνει δεν θα είναι κακές, θα είναι προσαρμοστικές για τον ίδιο και καλύτερες για τον άνθρωπο» είπε ο κ. Γώγος στον ΣΚΑΙ.

Δεύτερο σενάριο

Στο δεύτερο σενάριο, το νέο κύμα θα αποδειχθεί πολύ μικρό και θα αρχίσει να σβήνει με την βοήθεια των μέτρων που λαμβάνονται. Όπως είπε ο κ. Γώγος και τα δύο αυτά σενάρια είναι «τα καλά» και το πρώτο μάλιστα είναι και το πιθανότερο, όπως εκτίμησε.

«Υπάρχει όμως πάντα και το σενάριο του δεύτερου, μεγαλύτερου κύματοςτο κακό σενάριο» αλλά σε αυτή την περίπτωση ο κόσμος θα είναι σε παγκόσμιο κλίμακα καλύτερα προετοιμασμένος. Κατά τον ίδιο η κοινωνία και η κοινότητα θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη.

Τρίτο σενάριο

Υπάρχει και το κακό σενάριο του δεύτερου ίδιου ή και μεγαλύτερου κύματος αλλά θα βρει την παγκόσμια κοινωνία καλύτερα προετοιμασμένη.