Με 412 ψήφους υπέρ και 202 κατά, το βρετανικό κοινοβούλιο, στην τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία της εβδομάδας, αποφάσισε υπέρ της αναβολής του Brexit.

Η παράταση του Άρθρου 50 θα ισχύσει μέχρι τον Ιούνιο του 2019 εάν μία -για τρίτη φορά αναθεωρημένη- Συμφωνία της Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες, εγκριθεί από το κοινοβούλιο μέχρι τις 20 Μαρτίου.

Εάν η βρετανική βουλή απορρίψει εκ νέου τη νέα Συμφωνία, τότε η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι θα επιδιώξει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια αναβολής του Brexit αλλά κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει εγκριθεί από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, τα οποία θα θέσουν τους όρους τους.

«Αυτό το σενάριο μιας μακράς αναβολής θα μπορούσε να σημάνει, επίσης, ότι δεν θα υπάρξει Brexit», επεσήμανε η Τερέζα Μέι, που φαίνεται πως υπολογίζει πολύ σε αυτήν την απειλή για να φέρει με το μέρος της τους ευρωσκεπτικιστές του Συντηρητικού Κόμματός της και τους βουλευτές του μικρού κόμματος DUP, του συμμάχου της στο Κοινοβούλιο.

Νωρίτερα, οι βουλευτές και των δύο κομμάτων απέρριψαν σειρά τροπολογιών και των Εργατικών και τον Συντηρητικών, λέγοντας όχι, μεταξύ άλλων, και σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit (334 κατά έναντι 85 υπέρ) ενώ οριακά (314 κατά έναντι 311 υπέρ). Οριακά απέρριψαν επίσης την τροπολογία που προέβλεπε να πάρει το Κοινοβούλιο τον έλεγχο για τα επόμενα βήματα αναφορικά με το Brexit.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών επικρίθηκε από πολλούς βουλευτές, που τάσσονται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, διότι δεν στήριξε ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι μια αναβολή του Brexit θα δώσει στους βουλευτές «τη δυνατότητα και την ευθύνη να εργαστούν από κοινού για την εξεύρεση μιας λύσης στην κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα».