Να θέσει επί τάπητος το θέμα του backstop (το λεγόμενο «δίχτυ ασφαλείας») στις συζητήσεις της με τους Ευρωπαίους εταίρους δεσμεύτηκε σήμερα η τερέζα Μέι σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες των βουλευτών για τη συμφωνία του «διαζυγίου» και να κερδίσει τη στήριξή τους.

«Σχετικά με το backstop, παρά τις αλλαγές που είχαμε συμφωνήσει προηγουμένως, απομένουν δύο σημαντικά ζητήματα», είπε η πρωθυπουργός της Βρετανίας. «Ο φόβος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθεί παγιδευμένο για πάντα σε αυτό το δίχτυ ασφαλείας και η ανησυχία ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα έχει διαφορετική μεταχείριση σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα» εξήγησε.

«Θέλω να συνεχίσω να συζητώ με τους συναδέλφους μου αυτήν την εβδομάδα, μεταξύ των οποίων και με το DUP (το μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση) για να δούμε πώς θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας ώστε να στηριχθεί η Συμφωνία Αποχώρησης από το κοινοβούλιο», είπε η Μέι, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια που την ήθελαν να επιδιώκει διμερή συμφωνία με την Ιρλανδία για τα σύνορα. «Και θα παρουσιάσω τα συμπεράσματα αυτών των συνομιλιών στην ΕΕ», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την πιθανότητα να μην αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, όπως είναι προγραμματισμένο, τόνισε ότι είναι «πολύ απίθανο» να δοθεί μια παράταση, χωρίς να υπάρχει ένα σχέδιο συμφωνίας. Η ανάκληση του άρθρου 50 θα ήταν αντίθετη με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, υπογράμμισε. Όσον αφορά τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο θα έθετε ένα «δύσκολο προηγούμενο» και θα ενίσχυε τους εθνικιστές. 

Παρουσιάζοντας τις αλλαγές στο αρχικό σχέδιό της για το Brexit η Μέι είπε ότι θα είναι «πιο ευέλικτη», θα υιοθετήσει το αίτημα των Εργατικών ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα βρει έναν τρόπο για να ηρεμήσουν τα πνεύματα σε ό,τι αφορά το ζήτημα του backstop. «Θα τιμήσουμε την εντολή του βρετανικού λαού και θα αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τρόπο που θα είναι επωφελής για κάθε περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου και για κάθε πολίτη της χώρας», είπε.

Η Μέι ανακοίνωσε επίσης στους βουλευτές ότι εγκαταλείπει το σχέδιο με βάση το οποίο εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία επί πέντε και πλέον χρόνια θα έπρεπε να καταβάλουν 65 λίρες έκαστος για να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα παραμονής στη χώρα μετά το Brexit.