Οικονομικές κυρώσεις σε βάρος 17 Σαουδαράβων αξιωματούχων ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ουάσινγκτον, για την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. 

Μεταξύ των προσώπων που γίνονται αποδέκτες των αμερικανικών κυρώσεων είναι οικείοι του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, τα μέλη της προσωπικής φρουράς του, ο Σαούντ αλ-Καχτάνι και ο Μάχερ Μουτρέμπ, καθώς και ο γενικός πρόξενος της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη Μοχάμαντ αλ-Οτάιμπι.

Την ίδια ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών της Σ. Αραβίας, Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ, δηλώνει πως η χώρα του αρνείται τη διεθνή έρευνα που ζήτησε η Τουρκία για τη δολοφονία του Κασόγκι. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπουο αλ-Τζουμπέρι τόνισε πως η Σαουδική Αραβία διαθέτει οργανισμό που είναι αρμόδιος για τη διεξαγωγή ερευνών και ως εκ τούτου «απορρίπτει» το τουρκικό αίτημα για διεξαγωγή διεθνούς έρευνας.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, αν θεωρεί πως ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν δεν έχει καμιά σχέση με την υπόθεση, όπως υποστήριξε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας, ο Τζουμπέιρ απάντησε: «Απολύτως. Ο πρίγκιπας διάδοχος δεν έχει καμιά σχέση με το θέμα αυτό». «Η υπόθεση είναι πλέον δικαστική και αντιμετωπίζεται από το δικαστικό σύστημα στη Σαουδική Αραβία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σίγουρα «υπάρχει ακόμη μυστήριο και ελπίζουμε πως οι αδελφοί μας στην Τουρκία» θα βοηθήσουν τη Σαουδική Αραβία να διαλύσει το σκοτάδι που απομένει, συνέχισε, την ώρα που εξακολουθεί να μην έχει βρεθεί το διαμελισμένο πτώμα του δημοσιογράφου.

Ο Τζουμπέιρ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι συνεχίζεται μια «βίαιη εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας και του Κατάρ» εναντίον του σαουδαραβικού βασιλείου. «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι γίνονται προσπάθειες να πολιτικοποιηθεί η υπόθεση αυτή», δήλωσε.