Σε ευθεία αντίθεση με τις επίσημες δηλώσεις του Ριάντ ότι ο θάνατος του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, ήταν «ατύχημα», έρχεται ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Ο εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι ο φόνος είχε προσχεδιαστεί και δεν ήταν τυχαίος.

Η διευθύντρια της CIA άκουσε το ηχητικό υλικό της δολοφονίας

Η διευθύντρια της CIA Τζίνα Χάσπελ, η οποία βρίσκεται στην Τουρκία για το θέμα Κασόγκι, άκουσε μια ηχογράφηση της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στη διάρκεια της επίσκεψής της στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα, δήλωσαν σήμερα δύο πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς.

Εκπρόσωποι της CIA και των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών αρνήθηκαν να σχολιάσουν ποια ήταν η εκτίμηση της Χάσπελ για την ηχογράφηση.

Η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε αρχικά οποιαδήποτε ανάμειξη στην εξαφάνιση του Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου, όμως στη συνέχεια ένας Σαουδάραβας αξιωματούχος απέδωσε τον θάνατό του στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη σε μια προσπάθεια να τον μεταφέρουν πίσω στη Σαουδική Αραβία η οποία είχε άσχημη κατάληξη.

Η Χάσπελ, που έφθασε στην Τουρκία τη Δευτέρα, άκουσε την ηχογράφηση της δολοφονίας του Κασόγκι στη διάρκεια της επίσκεψής της.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα πως η Άγκυρα μοιράστηκε πληροφορίες με ορισμένα μέρη που ζήτησαν και άλλες λεπτομέρειες.

Είπε ωστόσο στους δημοσιογράφους πως η Τουρκία δεν προτίθεται να φέρει την υπόθεση σε διεθνές δικαστήριο.

Πάντως, ο ισχυρός πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος φέρεται ως ιθύνων νους του φόνου, δεσμεύθηκε χθες πως οι δολοφόνοι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια για το θέμα.