Ο Σαουδάραβας εισαγγελέας που προΐσταται της έρευνας για τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι έφθασε στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να έχει επαφές με τις τουρκικές εισαγγελικές αρχές.

Ο εισαγγελέας Σαούντ αλ Μοτζέμπ αναμένεται να επισκεφτεί το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη όπου δολοφονήθηκε ο Κασόγκι πριν από τρεις εβδομάδες.

Ο φόνος του αρθρογράφου της Washington Post που επέκρινε αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή και κρίση στη χώρα.

Ο Μοτζέμπ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως ο φόνος ήταν προμελετημένος, αναιρώντας την προηγούμενη εκδοχή, κατά την οποία ο θάνατος του δημοσιογράφου επήλθε κατά τη διάρκεια «καυγά» και πάντως οφειλόταν σε ατύχημα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε εξαρχής τις εξηγήσεις που είχαν δώσει οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας για τη δολοφονία, αφού αρνούνταν πεισματικά πως γνωρίζουν οτιδήποτε για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.

Τούρκοι εισαγγελείς προετοιμάζουν αιτήματα έκδοσης 18 Σαουδαράβων που θεωρούν ύποπτους για τη δολοφονία. Οι αρχές στο Ριάντ ήδη συνέλαβαν τα πρόσωπα αυτά στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν.

Ανάμεσα στους υπόπτους είναι τα 15 στελέχη των σαουδαραβικών υπηρεσιών ασφαλείας που σύμφωνα με την Άγκυρα μετέβησαν αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη μερικές ώρες πριν ο Τζαμάλ Κασόγκι πάει στο προξενείο της χώρας του, όπου ήλπιζε να του δοθεί ένα πιστοποιητικό διαζυγίου για να μπορέσει να ξαναπαντρευτεί, και τον σκότωσαν. Ο Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι τα αιτήματα έκδοσης θα επιδοθούν στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όμως ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι για τον φόνο θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης στο βασίλειο.