«Πόσο δειλός είναι!» είπε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ αναφερόμενος στον πρώην ομόλογό του, Νίκολα Γκρουέφσκι, που διέφυγε στην Ουγγαρία, ζητώντας άσυλο από τον Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Γκρουέφσκι «εξαφανίστηκε» από τη χώρα την περασμένη εβδομάδα αφότου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του και κατέφυγε στη Βουδαπέστη την Τρίτη, ισχυριζόμενος ότι «έλαβε αμέτρητες απειλές για τη ζωή του τις τελευταίες δύο ημέρες».

«Είμαι στη Βουδαπέστη τώρα και ζήτησα πολιτικό άσυλο από τις ουγγρικές Αρχές. Παραμένω πιστός στην υπόθεση της Μακεδονίας και δεν θα εγκαταλείψω ποτέ» έγραψε στο Facebook την Τρίτη.

Ασαφές παραμένει το πώς κατάφερε να μπει στην Ουγγαρία, που υπερηφανεύεται για τους αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους, καθώς πιστεύεται ότι έχει παραδώσει το διαβατήριό τους στις Αρχές της πΓΔΜ.

Αν εισήλθε στην Ουγγαρία χωρίς έγκυρα έγγραφα θα έφερνε τον πρωθυπουργό Όρμπαν σε δύσκολη θέση καθώς το πολιτικό του ρητό τα τελευταία χρόνια είναι ότι η παράνομη μετανάστευση πρέπει να σταματήσει και ότι οι γείτονες της Ουγγαρίας στα Βαλκάνια – μεταξύ των οποίων και τα Σκόπια- είναι ασφαλή κράτη που οι πρόσφυγες δεν έχουν λόγο να εγκαταλείπουν.

Παρά τους πολιτικούς -και όχι μόνο- δεσμούς μεταξύ Βίκτορ Όρμπαν και Νίκολα Γκρουέφκσι, ο πρώτος κράτησε χαμηλούς τόνους λέγοντας «δεδομένου ότι ήταν πρωθυπουργός μιας χώρας για 10 χρόνια, για λόγους ασφαλείας οι Αρχές της Ουγγαρίας επέτρεψαν στον Γκρουέφσκι να υποβάλλει το αίτημά του για παροχή ασύλου στη Βουδαπέστη».

«Η πΓΔΜ είναι στρατηγικός εταίρος και ένας σημαντικός σύμμαχος της Ουγγαρίας. Η καλή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί σημαντικό ακρογωνιαίο λίθο για την ανάπτυξη της περιοχής των Βαλκανίων και την ασφάλεια της Ευρώπης» τόνισε ο Όρμπαν.

«Η σημερινή κυβέρνηση της Μακεδονίας είναι εταίρος της Ουγγαρίας. . . επομένως δεν θέλουμε με κανέναν τρόπο να παρέμβουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και θεωρούμε ότι η αξιολόγηση του αιτήματος ασύλου (του Γκρουέφσκι) θα λυθεί σε νομικό επίπεδο» κατέληξε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.

«Πόσο δειλός είναι, που πάντα δήλωνε έτοιμος να πάει στη φυλακή για τη Μακεδονία, ώστε να μη στοχοποιηθούν άλλοι. Και όταν έφτασε η ώρα να αναλάβει την ευθύνη, έτρεξε μακριά» δήλωσε από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ.

«Έχουμε ήδη ενεργήσει σύμφωνα με το νόμο, έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα. Ζητάμε την έκδοση του Γκρουέφσκι από την Ουγγαρία και περιμένουμε μια χώρα όπως αυτή να χρησιμεύσει ως παράδειγμα και όχι να προστατεύει εγκληματίες που βλάπτουν τους πολίτες της Μακεδονίας», κατέληξε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Όρμπαν και Γκρουέφσκι συμφωνούν σε σκληρές γραμμές κατά τις μετανάστευσης και μοιράζονται κοινές εθνικιστικές απόψεις αλλά δεν είναι σαφές αν αυτό αρκεί για να σώσει τον Γκρουέφσκι από το να επιστρέψει στην πΓΔΜ, να εκτίσει ποινή κάθειρξης δύο ετών και να αντιμετωπίσει και άλλες κατηγορίες.