«Όταν αιτούντες άσυλο διαπράττουν βίαια εγκλήματα, πρέπει να φεύγουν από την πατρίδα μας. Όταν η κείμενη νομοθεσία δεν αρκεί για αυτό, πρέπει να την τροποποιούμε», τόνισε ο Ζεεχόφερ σε δηλώσεις του στην Bild.

Η γερμανική αστυνομία ανέφερε ότι τέσσερις νεαροί τραυμάτισαν 12 διερχόμενους, ηλικίας μεταξύ 16 και 42 ετών, το Σάββατο στην Άμπεργκ. Οι αιτούντες άσυλο, ηλικίας μεταξύ 17 και 19 ετών, έχουν προφυλακιστεί και σε βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία για την πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών.

Οι εισαγγελικές αρχές της Βαυαρίας δεν έδωσαν καμιά εξήγηση για τα κίνητρα της επίθεσης. Ουδείς από τους νεαρούς ζούσε στην Άμπεργκ. Οι δύο δεν διαθέτουν άδεια μόνιμης παραμονής.

Κάτοικοι της πόλης του Άνω Παλατινάτου εξέφρασαν σοκ για τις επιθέσεις, που έγιναν στον σιδηροδρομικό σταθμό και στην παλιά πόλη της γραφικής, συνήθως πολύ ήσυχης κοινότητας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν κατέστησε σαφές την Τετάρτη ότι οι επαναπατρισμοί των νεαρών «δεν είναι νομικά εφικτοί σε καμία από τις περιπτώσεις». Συμφώνησε ωστόσο ότι η νομοθεσία στη Γερμανία ως προς αυτό πρέπει να αλλάξει.

Τα κόμματα Η Αριστερά (Die Linke) και Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) επέκριναν τις δηλώσεις και την πρωτοβουλία του Ζεεχόφερ, για διαφορετικούς λόγους.

«Δεν χρειαζόμαστε ειδικούς νόμους για ιδιαίτερες ομάδες ανθρώπων», τόνισε ο συμπρόεδρος της Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ, τονίζοντας ότι την υπόθεση πρέπει να τη χειριστεί η αστυνομία, δεν επαφίεται στους βουλευτές. Ο Στεφάν Τόμε του FDP έκρινε ότι το πρόβλημα είναι τα περίπλοκα εμπόδια για τις απελάσεις, κι αυτό δεν θα επιλυθεί αν απλά ο νόμος γίνει αυστηρότερος.

Ο Ζεεχόφερ σκοπεύει να παρουσιάσει μια τροπολογία εντός εβδομάδων, δήλωσε εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών.