Η πρωτοβουλία και η δράση ανήκει στον ΣΠΑΠ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού), όπου εντάσσονται δώδεκα δήμοι, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Διονύσου, Κηφισιάς, Μαραθώνα, Παλλήνης, Πεντέλης, Πεύκης-Λυκόβρυσης, Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων-Αρτέμιδας και Χαλανδρίου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής και το «Όλοι Μαζί Μπορούμε και στο Περιβάλλον» και έγινε υπό την επίβλεψη του Δασαρχείου Πεντέλης.

Οι μαθητές και όλοι όσοι παρευρέθησαν στην αναδάσωση είχαν την ευκαιρία να μάθουν στην πράξη να φυτεύουν δενδρύλια, τα οποία αργότερα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα έχουν και τη δυνατότητα να τα φροντίσουν.

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Βλάσσης Σιώμος, τόνισε: «Φιλοδοξούμε να ξαναπρασινίσουμε το σημείο απ' όπου ξεκίνησε η φωτιά. Επιμένουμε -και πέρυσι και φέτος- σε αυτό το σημείο. Έχουμε φυτεύσει χιλιάδες είδη δένδρων, ποτίζουμε και το καλοκαίρι συνεχώς. Αν και δεν γίνεται οργανωμένη δενδροφύτευση από εργολάβους και άλλους, το ποσοστό επιτυχίας ξεπερνάει το 60%. Αν -ο μη γένοιτο- κάποια δεν πιάσουν καλά, τα αντικαθιστούμε. Υπάρχει, δηλαδή, συντήρηση της δενδροφύτευσης, πάντα με την επίβλεψη του Δασαρχείου Πεντέλης, που μας βοηθά με τις επιστημονικές συμβουλές και με τη βοήθεια των εθελοντών του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού.

Όμως, κυρίως, αυτή η αναδάσωση έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Το κυρίαρχο μήνυμα είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να ευαισθητοποιηθούν γύρω από το περιβάλλον, να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση και να μπορέσουν ως νέοι πολίτες να αγαπούν το περιβάλλον, έτσι ώστε να χαθούν κακές πρακτικές του παρελθόντος».