Πρόκειται για μία πρωτοβουλία δύο κατοίκων του νησιού, της Στέλλα Τσερβέλο και της Ζάνα Κονταμανώλη με τη συμμετοχή και του τοπικού δήμου αλλά και αρκετών μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Όπως και σε πολλά άλλα νησιά των Κυκλάδων, στην Πάρο η ρίψη σκουπιδιών το καλοκαίρι είναι αλόγιστη και τα απόβλητα πολλαπλασιάζονται καθώς περισσότεροι από 400.000 τουρίστες προστίθενται στον πληθυσμό των μόλις 13.000 κατοίκων του νησιού.

Τώρα λοιπόν, η Πάρος είναι το επίκεντρο μιας προσπάθειας να γίνει το πρώτο νησί του κόσμου που πλήρως απαλλαγμένο από πλαστικά απόβλητα.

Στη high season, οι καφετέριες του νησιού που βρίσκονται στα γραφικά σοκάκια πετάνε πάνω από 1.000 πλαστικά ποτήρια την ημέρα ενώ χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια νερού επίσης χρησιμοποιούνται καθημερινά, επειδή πολλοί πιστεύουν ότι το νερό της βρύσης δεν είναι πόσιμο.

«Έπαθα πραγματικό σοκ όταν έφτασα στο νησί. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι τόσα πολλά πλαστικά ποτήρια κατέληγαν στην παραλία» λέει στο BBC η κυρία Τσερβέλο, που ξεκίνησε να προσπαθεί να κάνει την Πάρο πιο «πράσινη» όταν μετακόμισε από τη Γαλλία το 2016.

Την ώρα λοιπόν που είχε φτιάξει ένα group στο Facebook και μιλούσε στις επιχειρήσεις για πιθανές εναλλακτικές λύσεις στο πλαστικό, η Τζο Ρόιλ από την φιλανθρωπική οργάνωση Common Seas έψαχνε να βρει ένα νησί της Μεσογείου που θα γινόταν πρότυπο για ένα μέλλον χωρίς πλαστικά απόβλητα.

Η Πάρος επιλέχθηκε επειδή οι αλλαγές στον πληθυσμό της, της προσδίδουν πολυπλοκότητα και γιατί η Ρόιλ ανακάλυψε όταν επισκέφθηκε το νησί ότι οι άνθρωποι εργάζονταν ήδη πάνω στο θέμα. 

Πρώτη δουλειά της ομάδας ήταν να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερες τοπικές επιχειρήσεις να καταργήσουν τα «άχρηστα πλαστικά», όπως τα καλαμάκια και τα μπουκαλάκια του νερού. «Από τις 70 επιχειρήσεις που έχουμε μιλήσει, οι 50 έχουν υπογράψει», λέει η κυρία Κανταμανώλη.