Σε ήρεμο κλίμα και με την απουσία από την πλευρά της Χρυσής Αυγής διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου που δικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

Στην αίθουσα ήταν και η Μάγδα Φύσσα, η οποία δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση για τα γεγονότα της Τρίτης.

Στη σημερινή συνεδρίαση΅, η αίθουσα ήταν κατάμεστη από μέλη αντιφασιστικών και αντιεξουσιαστικών οργανώσεων.

Στο Δικαστήριο κατέθεσαν σήμερα μάρτυρες για την επίθεση χρυσαυγιτών στο στέκι “Αντίπνοια” στα Κάτω Πετράλωνα, στις 30 Ιουνίου 2008. 

Για την υπόθεση έχουν καταδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο σε κάθειρξη 10 ετών και 6 μηνών ο καθένας, οι κατηγορούμενοι Βασίλης Σιατούνης και Αθανάσιος Στράτος για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση ενώ στην δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής είναι κατηγορούμενοι ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Ο πρώτος που κατέθεσε σήμερα στο δικαστήριο ήταν ο Ruben Rontriguez, μέλος στο στέκι, ο οποίος τραυματίστηκε κατά την επίθεση από μαχαιριά.

Ο μάρτυρας χαρακτήρισε την εισβολή των χρυσαυγιτών στο στέκι «“παρακρατική επίθεση από τάγμα εφόδου», περιγράφοντας πως το επίμαχο απόγευμα και ενώ στο στέκι βρίσκονταν τέσσερα άτομα που έκαναν μάθημα Ισπανικών εισέβαλε στον χώρο ένας σωματώδης με κράνος και σκούρα ρούχα που κρατούσε ένα ρόπαλο και φώναξε «χαιρετίσματα από την Χρυσή Αυγή. Θα σας γα..ε».

Συνέχισε λέγοτνας πως μέσα σε δευτερόλεπτα, μπήκαν ακόμη 10 με 15 άτομα με κράνη ενώ τρεις από αυτούς έβγαλαν μαχαίρια. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ένας στεκόταν στην πόρτα και έδειχνε να είχε την εποπτεία, ένας έσπασε την τζαμαρία, άλλος πετούσε έντυπο υλικό που υπήρχε στο στέκι ενώ δύο άτομα με μαχαίρια του επιτέθηκαν και τον τραυμάτισαν στον μηρό: «..τότε ακούστηκε από εκείνον που στεκόταν στην πόρτα “τέλος χρόνου”. Σταμάτησαν όλοι και σε δευτερόλεπτα είχε αδειάσει ο χώρος».

Επιπλέον πρόσθεσε πως ο ένας εκ των δύο καταδικασθέντων για την επίθεση, ο Βασίλης Σιατούνης «ήταν ήδη τότε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής» της Χρυσής Αυγής, προσθέτοντας πως «ο Σιατούνης ο φασίστας ήρθε σε απόσταση αναπνοής να με δολοφονήσει. Τρία χρόνια μετά την επίθεση ήταν υποψήφιος με τα ψηφοδέλτια της Χρυσής Αυγής». Επειδή ο μάρτυρας επισήμανε πως όταν ο ίδιος και μέλη του χώρου, είχαν πάει στα δικαστήρια για να καταθέσουν υπόμνημα για την υπόθεση τους, τους περίμενε εκεί «τάγμα εφόδου με επικεφαλής τους Κασιδιάρη και Λαγό».

Ο δεύτερος μάρτυρας που κατέθεσε είναι ο Γιώργος Μηλιαράκης, ο οποίος περιέγραψε: 

«Δέχθηκα μία σφοδρή επίθεση. Η πλειοψηφία, 2-3 άτομα, έπεσαν πάνω μου. Ήμουν ο πιο εγκλωβισμενος. Είδα μια ομοιομορφία, σκούρα ρούχα. Παρόλα αυτά, δεν μπορούσα να συγκρατήσω χρώματα. Είδα μαχαίρι, σκεπάρνι να σπάει τζάμια και με ψέκαζαν με σπρέι πιπεριού. Αρχικά μπήκε κάποιος που φορούσε κράνος. Δέχθηκα επίθεση με καρέκλα. Πέφτω ανάσκελα, πίσω, με αίματα και δέχομαι παράλληλα επίθεση σφοδρή. Μπορεί να έτρωγα και παλουκιές, δεν κατάλαβα. Βρέθηκα σε μία φάση αυτοάμυνας, που δεν είχα την πολυτέλεια και την διαύγεια να δω. Είδα όμως ένα τσέκουρι να ρίχνει τζαμαρία, είδα άτομα που στεκόντουσαν που είχαν ένα ρόλο, να καταλαμβάνουν το χώρο». 

Και απάντησε σε σχετική ερώτηση της Προέδρου, πως οι οι δράστες είχαν συγκεκριμένους ρόλους, τονίζοντας: «ο ένας μαχαίρωνε, ο άλλος στεκόταν, ο άλλος έσπαγε και μετά ακούστηκε ενα "τέλος χρόνου" και σταμάτησε επί τόπου η επίθεση και έφυγαν. Θα ήμουν νεκρός στη θέση του Παύλου Φύσσα, αν δεν ήταν μια κοπέλα, που είχε διατελέσει νοσοκόμα και μπόρεσε να διαχειριστεί την κατάσταση. Χρειάστηκα επτά φιάλες αίμα στο νοσοκομείο. Με μαχαίρωσαν στο πόδι, στο γλουτό».