Οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι ασφαλισμένοι που στερούνται σύνταξης λόγω οφειλών στο πρώην ταμείο τους θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν σύνταξη ύψους 360 ευρώ ανά μήνα, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο της αναπλ. υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανούς Φωτίου και του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου.

Ειδικότερα, όσοι οφειλέτες του ΕΦΚΑ έχουν τις ασφαλιστικές προυποθέσεις για να λάβουν σύνταξη – όριο ηλικίας και απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης – αλλά χρωστούν σημαντικά ποσά στο Ταμείο τους, μπορούν στο εξής να λαμβάνουν το Επίδομα Ανασφάλιστου Υπερήλικα από τον ΟΠΕΚΑ.

Δικαιούχοι του Επιδόματος είναι ελεύθεροι επαγγελματίες των πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που οφείλουν πάνω από 20.000 ή 15.000 ευρώ αντίστοιχα στον ΕΦΚΑ και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη γήρατος μέχρι να αποπληρώσουν το ποσό που υπερβαίνει τις 20.000 ή 15.000 ευρώ.

Επίσης οι αγρότες του πρ. ΟΓΑ που οφείλουν πάνω από 4.000 ευρώ και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη γήρατος μέχρι να αποπληρώσουν το ποσό που υπερβαίνει τις 4.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως όσοι οφειλέτες καταφύγουν στο επίδομα των 360 ευρώ, πρέπει να πληρούν και τις εξής προυποθέσεις :

- ηλικία 67 ετών

- διαμονή νόμιμη και μόνιμη στην Ελλάδα 15 συνεχόμενα έτη πριν την υποβολή της αίτησης (τουλάχιστον 35 πλήρη έτη διαμονής συνολικά για το πλήρες ποσό)

- ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 4.320€ ή οικογενειακό έως 8.640€.

- δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται να λάβουν (εδώ εντάσσεται η έννοια των οφειλών) σύνταξη μεγαλύτερη από 360€.

Οι προϋποθέσεις για τα ΑμεΑ

Σε ότι αφορά τα Άτομα με Αναπηρία που είναι άμεσα ασφαλισμένα και έχουν ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο από 67%, αλλά δεν έχουν τα απαραίτητα χρόνια εξοφλημένων εισφορών για να δικαιωθούν σύνταξη αναπηρίας, μπορούν πλέον να λάβουν το επίδομα βαριάς αναπηρίας των 313 ευρώ από τον ΟΠΕΚΑ.

Το επίδομα δικαιούνται ΑμεΑ εφόσον κριθούν με αναπηρία σωματική, νοητική ή ψυχική με ποσοστό 67% και άνω, ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και ποσοστό 80% και άνω, ή διαβήτη τύπου 1 ινσουλινοεξαρτώμενο και ποσοστό 50% και άνω.

Προυπόθεση επίσης είναι να μη λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση για τον ίδιο λόγο ίση ή μεγαλύτερη από 313 ευρώ, να μην περιθάλπονται σε νοσοκομεία ή προνοιακά ιδρύματα για πάνω από 3 μήνες και να μην απουσιάζουν στο εξωτερικό για πάνω από 6 μήνες.