1994. Μετά από σχεδόν 20 χρόνια δράσης η τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας» (σ.σ. ΕΛΑ) φαίνεται πως έχει μπει στο τελικό στάδιο της διάσπασης. Μέλη του ΕΛΑ έχουν... προτείνει στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ένα «μορατόριουμ» ενεργειών έως το καλοκαίρι του 1995. Κάποια άλλα μέλη, ωστόσο, επιμένουν στη συνέχιση της ένοπλης δράσης. 

Το ημερολόγιο γράφει Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου. Ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Απόστολος Βέλλιος, γεννημένος το 1954 στον Διπλάτανο Τριχωνίδας, ετοιμάζεται να επιβιβαστεί στο υπηρεσιακό λεωφορείο μεταφοράς προσωπικού στάθμευε στον Περισσό. Εκεί την ώρα ανατινάσσεται ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, που ήταν τοποθετημένος στο πεζοδρόμιο. Ο ήχος της έκρηξης εκκωφαντικός, με τον αστυνομικό υποδιευθυντή να σκοτώνεται ακαριαία. Από το δολοφονικό χτύπημα τραυματίστηκαν επίσης σοβαρά δύο αστυνομικοί, ελαφρύτερα άλλοι δέκα αστυνομικοί και δύο πολίτες.

Την ευθύνη της επίθεσης αναλαμβάνει με προκήρυξη η τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας», η πρώτη τρομοκρατική οργάνωση που εμφανίζεται στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας (σ.σ. το 1975, οχτώ μήνες πριν την «17Ν»). Ο συγκεκριμένος μηχανισμός όμως, έδειχνε ότι τα μέλη του ΕΛΑ είχαν περάσει νέα «μετεκπαίδευση» στην κατασκευή βομβών, αφού ήταν τεχνολογικά ο αρτιότερος από όσους είχαν χρησιμοποιηθεί έως τότε. Σύμφωνα με τις καταγραφές των αστυνομικών της εποχής, ήταν συνδυασμός τηλεχειριζόμενου και ωρολογιακού μηχανισμού. Είναι το προτελευταίο χτύπημα του ΕΛΑ, λίγο πριν σιγήσει «ξαφνικά» μετά τη βόμβα στην ΑΣΟΕΕ, τέσσερις μήνες αργότερα.

Η συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση, από τις πρώτες ημέρες της ίδρυσης της, σημαδεύτηκε από τη συνεχή αντιπαράθεση των μελών της, για τον τρόπο και τις μορφές δράσης της. Ο «Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας» φέρεται να είχε αναπτύξει επαφές με τα διεθνή κέντρα τρομοκρατίας, ανάμεσα τους και Ίλιτς Ραμίρεζ Σάντσες, γνωστός ως «Κάρλος το Τσακάλι». 

Στη διάρκεια της δράσης του, ο ΕΛΑ ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση 260 βομβών. Μεταξύ των στόχων ήταν δημόσια κτήρια, υποδομές επιχειρήσεων, υπουργεία, αστυνομικά τμήματα, κινηματογράφοι, πλαζ του ΕΟΤ, ιδιωτικά αυτοκίνητα, λεωφορεία, ακόμα και δύο οχήματα εκκένωσης βόθρων. Την δεκαετία του 1980, από τους κόλπους της τρομοκρατικής οργάνωσης φέρονται να πέρασαν ίσως και περισσότερα από 100 άτομα!

Γεωργία Βέλλιου: «Διέγραψα τη λέξη “μπαμπά” από τα 8 μου»

«Πάντα απορούσα τι διαφορετικό είχα εγώ από οποιοδήποτε άλλο παιδί, ώστε στον βωμό ενός κάποιου “αγώνα” να πρέπει να διαγράψω τη λέξη “μπαμπά” από το λεξιλόγιό μου στα 8. Τι διαφορετικό είχε ο μπαμπάς μου, ώστε να του στερηθεί το δικαίωμα να δει τα παιδιά του να μεγαλώνουν, να τα καταφέρνουν στη ζωή τους, να αποκτούν δικά τους παιδιά. Και αν είχαμε κάτι διαφορετικό ποιος το ορίζει;».

Τα λόγια αυτά ακούστηκαν από τη Γεωργία Βέλλιου κατά τη διάρκεια της τελετής για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των πεσόντων της ΕΛ.ΑΣ. στον χώρο του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος». Η κα. Βέλλιου είναι το τρίτο και τελευταίο παιδί του αδικοχαμένου αξιωματικού και με σκόρπισε ρίγη συγκίνησης με την ομιλία της. Στον αστυνομικό υποδιευθυντή Απόστολο Βέλλιο απονεμήθηκε τιμητικά ο βαθμός του Αντιστράτηγου.