Σε φυλάκιση 6 μηνών με τριετή αναστολή για επικίνδυνη σωματική βλάβη καταδικάστηκε αστυνομικός των ΜΑΤ από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, γιατί προκάλεσε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις σε νεαρό διαδηλωτή.

Το συμβάν έλαβε χώρα το Δεκέμβρη του 2015, όταν το 17χρονο - τότε - θύμα συμμετείχε με παρέα φοιτητών, μαζί με το μεγαλύτερο αδελφό του, σε αντιπολεμική - αντιφασιστική πορεία, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Καθ' οδόν για το σημείο της προσυγκέντρωσης, ο αδελφός του ανήλικου φέρεται να λογομάχησε με τον αστυνομικό, που εκείνη την ώρα βρισκόταν σε υπηρεσία, ενώ αφορμή φαίνεται πως στάθηκε ένα παλιότερο επεισόδιο για το οποίο ο πρώτος είχε δικαστεί και αθωωθεί μόλις λίγες μέρες νωρίτερα.

Ο αστυνομικός ζήτησε την αυτόφωρη σύλληψη του φοιτητή για εξύβριση και απειλή, κινητοποιώντας τη διμοιρία των ΜΑΤ, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος. Ο ανήλικος αδερφός του και η υπόλοιπη παρέα των φοιτητών διαμαρτυρήθηκαν κινούμενοι προς το μέρος των αστυνομικών. Όπως περιγράφεται στη δικογραφία, τότε ο 17χρονος χτυπήθηκε από τον κατηγορούμενο αστυνομικό, με συνέπεια να χρειαστεί να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο, με τους γιατρούς να γνωματεύουν σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Ο αστυνομικός αρνήθηκε την κατηγορία και υποστήριξε πως ο μηνυτής αυτοτραυματίστηκε. «Έπεφταν σαν ... κατσίκια πάνω στις αστυνομικές ασπίδε», περιέγραψε, ενώ αμφισβήτησε τις ιατρικές γνωματεύσεις για τον τραυματισμό του ανήλικου, κάνοντας λόγο για «αμυχές». Ανάλογη κατάθεση είχε δώσει νωρίτερα και συνάδελφός του αστυνομικού, επικεφαλής της συγκεκριμένης διμοιρίας, που ανέφερε ότι «βρισκόμασταν σε άμυνα».

Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτούς τους παραπάνω ισχυρισμούς και έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο, με τον εισαγγελέα της έδρας να ζητά επίσης την καταδίκη του.

Να σημειώσουμε ότι κατά της απόφασης ασκήθηκε έφεση και ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος.