«Παρατυπίες» από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EASO), όπως η παραβίαση των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων» για το προσφυγικό διαπιστώνει σε έρευνά της η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Ειδικότερα, η OLAF με έρευνά της διαπίστωσε ότι στην Ελλάδα και σε άλλες περιπτώσεις δεν τηρήθηκαν οι κοινοτικοί κανόνες, όσον αφορά την επιλογή αναδόχων για δημόσιες συμβάσεις, κάνοντας λόγο για κακοδιαχείριση  για κατάχρηση θέσης σε θέματα ανθρωπίνων πόρων, παρενόχληση και ακατάλληλη συμπεριφορά προς τα μέλη του προσωπικού, καθώς και παραβιάσεις των κανόνων προστασίας των δεδομένων».

Η OLAF διευκρίνισε πως δεν θα δημοσιεύσει, για την ώρα τουλάχιστον, περαιτέρω στοιχεία για την υπόθεση, σημειώνοντας ότι κατά κανόνα τα τελικά πορίσματά της δεν δημοσιοποιούνται αλλά αποστέλλονται στις αρμόδιες Αρχές.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στο επίκεντρο της έρευνας της OLAF βρίσκεται ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της EASO, Χοσέ Καρέιρα, κι άλλα στελέχη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο της EASO θα εξετάσει τις συστάσεις της OLAF όταν θα συνεδριάσει στις 26-27 Νοεμβρίου.