Ολοκληρώθηκαν πριν λίγη ώρα τα συλλαλητήρια ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ στη Βουλή, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που προκήρυξε για σήμερα η ΓΣΕΕ.

Ειδικότερα, μέλη σωματείων και εργατικών κέντρων συγκεντρώθηκαν από τις 11:00, στην Πλατεία Κλαυθμώνος και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή.

«Απεργούμε-αγωνιζόμαστε-διεκδικούμε», ήταν το κεντρικό σύνθημα της ΓΣΕΕ με αιτήματα, μεταξύ άλλων, «κατάργηση της φοροεπιδρομής, 751 ευρώ ενιαίο κατώτατο μισθό, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εργασία για όλους, δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς καμία περικοπή σε συντάξεις και παροχές».

Εξάλλου πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησε και το ΠΑΜΕ, που αρχικά συγκεντρώθηκε στις 10:30 στην Πλατεία Ομονοίας, για τη διεκδίκηση αυξήσεων σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, αλλά και κατάργηση του ασφαλιστικού νόμου.

«Χειρόφρενο» στις συγκοινωνίες

Με απεργίες και στάσεις εργασίας θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

Οι συρμοί του Μετρό (γραμμές 1, 2 και 3) θα παραμείνουν ακινητοποιημένοι όλο το 24ωρο, όπως επίσης και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ, καθώς και το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών εξήγγειλαν 24ωρη απεργία, συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κεντρο Αθήνας, και καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στις 11.00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Χειρόφρενο» τραβούν και τα τρόλεϊ καθώς το ΔΣ της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη της 24ωρης απεργίας και καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν δυναμικά στο συλλαλητήριο στις 11 το πρωί της ίδιας ημέρας στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Τα λεωφορεία θα κινηθούν μεταξύ 9:00 π.μ. – 21:00, λόγω στάσεων εργασίας που εξήγγειλε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία του ΟΑΣΑ έκαναν γνωστό ότι θα συμμετάσχουν με στάσεις εργασίας στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, από την έναρξη της βάρδιας (5:00 π.μ.) έως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας των λεωφορείων θα επέλθει έως τις 10:00 π.μ. ενώ τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 20:00. Στη στάση εργασίας θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι σε όλα τα δρομολόγια λεωφορείων του ΟΑΣΑ, συμπεριλαμβανομένων και των δρομολογίων αεροδρομίου.

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία, λόγω της 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Στην πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ για την Τετάρτη, θα συμμετάσχει και η Ομοσπονδία υπαλλήλων λιμανιών Ελλάδος (ΟΜ.Υ.Λ.Ε).