Η κατάσταση στην περιοχή είναι αποκαρδιωτική, όπως περιγράφουν στο Reader.gr οι κυρίες Γιώτα Χατζή και Ευγενία Μουσχή.

Η κυρία Χατζή μένει μόνιμα στο Πόρτο Ράφτη τα τελευταία δύο χρόνια και όπως χαρακτηριστικά λέει «Όταν βλέπω καθημερινά αυτή την κατάσταση, με στεναχωρεί πάρα πολύ και ντρέπομαι κιόλας όταν έρχονται φίλοι από το εξωτερικό/τουρίστες και βλέπουν αυτή την εικόνα».

Λίγους μήνες πριν από το καλοκαίρι, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, τα σκουπίδια είναι σκορπισμένα στους δρόμους και κανείς δεν τα μαζεύει. «Δε θέλω να σκεφτώ τι ζημιά μπορεί να κάνει η υπερβολική ζέστη, ο αέρας, τα κουνούπια κτλ» λέει η κυρία Χατζή.

Σε ερώτηση για το αν αυτή η κατάσταση παραμένει έτσι και τους μήνες με την αυξημένη τουριστική κίνηση, η κα Χατζή είναι σαφής: «Κανείς δε μαζεύει τα σκουπίδια έξω από τους κάδους».

«Χρειάζονται παραπάνω κάδοι και ο Δήμος θα πρέπει να περνάει πιο συχνά και να μαζεύει και τα σκουπίδια που είναι έξω από τους κάδους, εφόσον δεν χωράνε να πεταχτούν μέσα (αυτό γίνεται συνήθως κάθε Σαββατοκύριακο, όταν γεμίζει από κόσμο το μέρος) προτείνει η κυρία Χατζή, σε επιστολή που η ίδια και η κυρία Μουσχή έχουν στείλει σε υποψηφίους δημάρχους και στο υπουργείο Περιβάλλοντος. 

Προς το παρόν δεν έχουν λάβει απάντηση από καμία αρμόδια υπηρεσία αλλά εκφράζουν την ελπίδα τους το πρόβλημα να λυθεί σύντομα γιατί όπως αναφέρουν «αγαπώ την χώρα μου και αυτές οι εικόνες μου ραγίζουν την καρδιά».

Ολόκληρη η επιστολή των κυριών Χατζή και Μουσχή:

Ήθελα να σας προωθήσω αυτές τις εικόνες που βλέπουμε κάθε μέρα σε ένα τόσο όμορφο μέρος όπως είναι το Πόρτο Ράφτη. Αυτό το πρόβλημα φυσικά υπάρχει σε όλη την Ελλάδα και είναι πολύ σοβαρό για το περιβάλλον (μόλυνση του νερού και του αέρα) και για τον άνθρωπο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σε μια τόσο πανέμορφη χώρα δεν μπορούμε να λύσουμε αυτο το πρόβλημα. Όταν βλεπω καθημερινά αυτή την κατάσταση, με στεναχωρεί παρα πολύ και ντρέπομαι κιόλας όταν έρχονται φίλοι από το εξωτερικό/τουρίστες και βλέπουν αυτή την εικόνα. Θέλουμε και τουρισμό, ΕΤΣΙ;;;; Γιατί εμείς οι Έλληνες δεν μπορούμε να προσέξουμε την χώρα μας όπως άλλες χώρες, που θα μπορούσε να είναι το διαμάντι του κόσμου, χωρίς υπερβολή! 
Τις ημέρες πχ που φυσάει τα σκουπίδια κάνουν βόλτα και σκορπίζουν παντού και κανείς δεν θα τα μαζέψει. Θα καταλήξουν σε άδεια οικόπεδα, σε ρέματα ή στη ΘΑΛΑΣΣΑ που είναι δίπλα!!! Επίσης τα αδέσποτα ζώα σκίζουν τις σακούλες και σκορπίζουν τα σκουπίδια παντού.
Κι αλλο ένα μεγάλο πρόβλημα είναι τα σημεία με τις λακούβες, που είναι πολύ επικίνδυνα (προσωπικά μου έχει σκάσει το λάστιχο του αυτοκινήτου και είχα τυχερό που το κατάλαβα άμεσα) δε μπορώ να καταλάβω γιατί δεν νοιάζεται κανείς γιαυτό το χάλι. 
Αυτές είναι μόνο λίγες απο τις φωτογραφίες που έβγαλα, υπάρχουν ακόμα παρα πολύ σημεία και στις φωτογραφίες δεν φαίνεται το ίδιο όπως απο κοντά. Η εικόνες είναι απλά ΤΡΑΓΙΚΕΣ! Πάτε, εάν σας ενδιαφέρει, μια βόλτα να το διαπιστώσετε. 
Έχω καλέσει και στα τηλέφωνα του Δήμου που αναφέρει στο Ίντερνετ εάν υπάρχουν πεταμένα έπιπλα κτλ. να έρθουν να τα μαζέψουν σε μια οδό που τα σκουπίδια έχουν κλείσει ένα κομμάτι του δρόμου (αν και αυτο έπρεπε να το κάνει ο κόσμος που τα πέταξε εκεί), αλλά κανείς δεν ήρθε τελικά. Και δεν έφτανε αυτό, σε εκείνο το σημείο κάθε μέρα αυξάνονται τα σκουπίδια. ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ!
Χρειάζονται παραπάνω κάδοι και ο Δήμος θα πρέπει να περνάει πιο συχνά και να μαζεύει και τα σκουπίδια που είναι έξω από τους κάδους, εφόσον δεν χωράνε να πεταχτούν μέσα (αυτό γίνεται συνήθως κάθε Σαββατοκύριακο, όταν γεμίζει απο κόσμο αυτο το μέρος, ξεχειλίζουν τα σκουπίδια. 
Έρχεται και το καλοκαίρι, δε θέλω να σκεφτώ τι ζημιά μπορεί να κάνει η υπερβολική ζέστη, ο αέρας, τα κουνούπια κτλ. 
Κι ας μην ξεχνάμε πως ακόμα και οι φωτιές προέρχονται απο σκουπίδια. Αυτή την στιγμή, δεν περιγράφεται ο κίνδυνος. 
Σας παρακαλώ παρα πολύ, διότι αγαπώ την χώρα μου και αυτές οι εικόνες μου ραγίζουν την καρδιά, κάντε κάτι. 

Νοιαζόμαστε για τον τόπο μας και γιαυτό προσπαθούμε με αυτό τον τρόπο να σας δείξουμε πόσο σοβαρό είναι το θέμα. 

Σας ευχαριστώ. 

Με φιλικούς χαιρετισμούς 

Γιώτα Χατζή και Ευγενία Μουσχή