Μάρτιος του 2009 και η Αθήνα προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της από τα «Δεκεμβριανά» του 2008. Στους δρόμους της πρωτεύουσας επικρατεί ακόμα ανασφάλεια, καθώς ομάδες κουκουλοφόρων πραγματοποιούν συνεχείς καταδρομικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών στόχων, τραπεζών, καταστημάτων, ΑΤΜ κ.ά. Ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνεργασία με τον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης, Χρήστο Μαρκογιαννάκη και τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής, υποστράτηγο Γιάννη Ραχωβίτσα, αποφασίζουν την ίδρυση μίας ταχυκίνητης κατασταλτικής δύναμης που θα περιπολεί στο κέντρο των Αθηνών, με έμφαση στην αντιμετώπιση κουκουλοφόρων στα Εξάρχεια και σε διαδηλώσεις, καθώς και ως δύναμη άμεσης επέμβασης σε περιπτώσεις ληστών, κλοπών κ.ά.

Εντυπωσιακοί αριθμοί

Μέσα σε περίπου ένα μήνα, η Ομάδα Δ.ΕΛ.Τ.Α. αποκτά σάρκα και οστά, με 300 αστυνομικούς (σ.σ. με υποχρεωτική θητεία στις Ειδικές Δυνάμεις), οι οποίοι περιπολούν σε ομάδες των 10 ατόμων με τα χαρακτηριστικά «παπάκια» της Yamaha. Η εμφάνιση τους θυμίζει κάτι από... Ρόμποκοπ, καθώς φορούν ειδική στολή από αντιπυρικά υλικά, αλεξίσφαιρο, κράνος, γάντια, πλαστικά προστατευτικά σε γόνατα και αγκώνες, ενώ είναι οπλισμένοι με πιστόλι, γκλομπ και σε κάποιες περιπτώσεις με υποπολυβόλο. Πρώτος διοικητής αναλαμβάνει ο αστυνομικός διευθυντής Γιώργος Σταύρακας, ενώ μέχρι τη διάλυση της στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 η Ομάδα Δ.ΕΛ.Τ.Α. πραγματοποιεί 2.365 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 1.004 μετατρέπονται σε συλλήψεις. Νούμερα αν μη τι άλλο εντυπωσιακά, που δείχνουν ότι η αστυνομική μονάδα παράγει αποτελέσματα και σύντομα γίνεται «φόβος και τρόμος» για τους κουκουλοφόρους.

Το έμβλημα της αστυνομικής μονάδας αποτελούνταν από το σύμπλεγμα του θυρεού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο φόντο, το 4ο γράμμα της αλφαβήτου «Δ», ενώ στην κορυφή του υπήρχε ένας κεραυνός καταδεικνύοντας την ταχύτητα και την άμεση επέμβαση. Υπήρχε, επίσης, το λευκό σπαθί του Σπαρτιάτη που διαπερνά το «Δ» που συμβολίζει την κρούση των ελαφρά οπλισμένων τμημάτων, τα οποία περιβάλλονται από κλάδους δάφνης καταδεικνύοντας την ισονομία και την δικαιοσύνη.

Τα... παρατράγουδα

Ωστόσο, εκτός από τις επιτυχίες, οι άνδρες της Ομάδας Δ.ΕΛ.Τ.Α. πολλές φορές γίνονται αρνητικοί «πρωταγωνιστές» σε περιστατικά που αμαυρώνουν την εικόνα της ΕΛ.ΑΣ. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που βλέπει το φως της δημοσιότητας τον Ιανουάριο του 2012 και δείχνει αστυνομικούς της μονάδας να «φορτώνουν» ενοχοποιητικά στοιχεία σε συλληφθέντα, τοποθετώντας στην τσάντα του μια σακούλα με γυάλινα μπουκάλια. Καθώς τα χρόνια περνούν οι αστυνομικοί της Ομάδας Δ.ΕΛ.Τ.Α. κατηγορούνται όλο και πιο συχνά για υπέρμετρη χρήση βίας, μέχρι που με την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ σταδιακά μπαίνουν στο περιθώριο και φτάνουν στην κατάργηση της αστυνομικής - κατασταλτικής δύναμης.