Την Τετάρτη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Θεσσαλονίκης, Θανάση Παππά και τον πρόεδρο Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου, Χρήστο Νικολόπουλο για την αγορά στο Καπάνι.

Ο προϊστάμενος Πρωτοδικών κατέστησε σαφές ότι πρέπει να εντείνει την προσπάθεια για την αποκατάσταση σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες του δήμου Θεσσαλονίκης σε θέματα φωτισμού, αποκομιδής απορριμμάτων, λακκούβες κλπ. Ο προϊστάμενος Εισαγγελίας μάλιστα, προειδοποίησε τους επαγγελματίες πως αν δεν γίνουν πι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς τους για την βελτίωση των συνθηκών στην αγορά το Καπάνι θα κλείσει.

«Σαν Δήμος Θεσσαλονίκης καταστήσαμε σαφές ότι και είναι γνωστό ότι η αγορά είναι ιδιωτική αλλά ο Δήμος ενδιαφέρεται όχι μόνο να μην κλείσει αλλά και να αναβαθμιστεί. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης υπάρχει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο του δήμου για τα Ανοιχτά Κέντρα εμπορίου, ένα πρόγραμμα πάνω από 1,5-2 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί και πάμε σε μια συνολική αναβάθμιση της αγοράς. Στο επίπεδο της χρηστικής ανάγνωσης της καθημερινότητας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν την βελτίωση της κατάστασης», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Αστικών Έργων, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, Θανάσης Παππάς.

«Μας τράβηξε τα αυτιά ο κ. εισαγγελέας. Μου επέστησε την προσοχή ότι θα είναι πολύ αυστηρός. Αν δεν κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε από την δική μας την πλευρά θα κλείσουν τα καταστήματα, τα οποία δεν τηρούν αυτά που πρέπει να τηρήσουν» είπε ο κ. Παππάς.

«Εξήγησα ότι έχουμε και κακούς επαγγελματίες, έχουμε και πολλούς καλούς. Δεν είναι καλό να τους παίρνει όλους η μπάλα. Συμφωνήσαμε ότι όποιος δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του ΕΦΕΤ θα απομακρυνθεί από την αγορά» συμπλήρωσε.

«Πρέπει τα μαγαζιά να εκσυγχρονιστούν. Όσοι εκσυγχρονιστούν θα συνεχίσουν να δουλεύουν», δήλωσε ο Χρήστος Νικολόπουλος, πρόεδρος των Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη «η κατάσταση στο Καπάνι δεν είναι άγνωστη. Από την μέρα που παραλάβαμε τον δήμο ξέραμε ότι πρέπει να γίνουν ορισμένα βαριά έργα, όπως οι αποχετεύσεις, οι δρόμοι και η συντήρηση των τροφίμων που υπάρχουν εκεί. Έχει να μπει καρφί στο Καπάνι από τότε που η Θεσσαλονίκη ήταν πολιτιστική Πρωτεύουσα, το 1997, όποτε και είχαν μπει κάποια στέγαστρα».  

Ο κ. Μπουτάρης είχε διευκρινίσει ότι ο Καπάνι είναι διατηρητέο και οι διαδικασίες ανάπλασής του είναι χρονοβόρες. «Το Καπάνι έχει ιδιοκτησίες, είναι διατηρητέο και επεμβαίνει η αρχαιολογική υπηρεσία και οι διαδικασίες είναι αργές» είπε