Με βάση τα στοιχεία από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr που αφορούν συνολικά τη φετινή βροχομετρική περίοδο από τον Οκτώβριο έως το Μάρτιο, σε όλους τους σταθμούς καταγράφηκαν μεγαλύτερα ύψη βροχής για το εξάμηνο από τον χειμώνα 2012-13, οπότε το δίκτυο του Αστεροσκοπείου επεκτάθηκε σημαντικά στην Κρήτη.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, ειδικά στη Δυτική Κρήτη, το νερό που έπεσε ήταν διπλάσιο από το αμέσως προηγούμενο υψηλότερο της περιόδου 2014-2015, που επίσης ήταν μια χρονιά με άφθονες βροχές. 

Ενδεικτικά, στις Βρύσες Χανίων έπεσαν φέτος, πάντα για την περίοδο από Οκτώβριο έως Μάρτιο, 1.652 χιλιοστά νερού, όταν το 2014-15 είχαν καταγραφεί 840 χιλιοστά. Υπερδιπλάσιο ήταν το νερό που έπεσε φέτος στον Σέμπρωνα Χανίων σε σχέση με μια άλλη βροχερή χρονιά, το 2016-17 (καθώς το 2014-15 ο εν λόγω σταθμός δε λειτουργούσε ακόμα), δηλαδή 2.873 χιλιοστά, όταν πριν δύο χρόνια είχαν καταγραφεί 1.137 χιλιοστά βροχής.

Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το νερό που έπεσε στ’ Ασκύφου Χανίων, το οποίο σημείωσε ρεκόρ για την Κρήτη και την Ευρώπη με 3.304 χιλιοστά, όταν το 2016-17 είχαν καταγραφεί 1.784 χιλιοστά νερού. Μάλιστα η περιοχή έσπασε και το πανευρωπαϊκό ρεκόρ μηνιαίας βροχόπτωσης σε κατοικημένη περιοχή που κατείχε τα τελευταία 20 χρόνια η περιοχή Grondalen στη Νορβηγία.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αποτύπωση αυτής της εικόνας στον χάρτη που δημιούργησε το meteo.gr για τη «Νέα Κρήτη», και στον οποίο, εκτός από τα μέγιστα ύψη βροχής για το εξάμηνο από Οκτώβριο έως Μάρτιο, αποτυπώνεται και το γεγονός ότι στα ορεινά της Κρήτης έπεσαν τετραπλάσιες ποσότητες από ό,τι στα πεδινά. Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι στην εικόνα αυτή συνέβαλαν οι τρεις κακοκαιρίες οι οποίες επηρέασαν το νησί μας τον φετινό Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, προκαλώντας τη μεγάλη απόκλιση από τις τιμές της τρέχουσας δεκαετίας.

Όπως μας εξήγησε ο μετεωρολόγος, διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου και υπεύθυνος της γνωστής ιστοσελίδας meteo.gr, κ. Κωστής Λαγουβάρδος, «η “Χιόνη”, η “Ωκεανίδα” και η πιο πρόσφατη, που ωστόσο δεν απέκτησε όνομα, και οι οποίες έπληξαν την Κρήτη στα μέσα και τέλη Φεβρουαρίου και τις τελευταίες μέρες του Μάρτη, έδωσαν ειδικά σε Ασκύφου και Ασή Γωνιά τα ποσοστά που ανέβασαν τις δύο περιοχές στα δυσθεώρητα φετινά ύψη βροχής». Είναι ενδεικτική η διαπίστωση ότι οι τρεις αυτές κακοκαιρίες στ’ Ασκύφου προκάλεσαν το 43% της συνολικής βροχής του εξαμήνου και στην Ασή Γωνιά το 38% της συνολικής βροχής του εξαμήνου!

Πηγή: neakriti.gr